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4. QUESTIONS CONCERNING THE APPLICATION OF EU VAT PROVISIONS 
 
4.2 Origin: Commission 

References: Articles 9, 25(a), 135(1)(b)-(g), (l) and (k) 
Subject: The VAT treatment of transfers of payment entitlements under the 

 
(Document taxud.d.1(2009)188306  Working paper No 630) 

 
The transfer of payment entitlements by sale without land 

The VAT Committee, at large majority, agrees that given the nature of the payment entitlements, 
the transfer of such entitlements by sale without land must be regarded as an assignment of 
intangible property and be treated as a supply of services within the meaning of Article 25(a) of the 
VAT Directive. 
 
The VAT Committee, at large majority, considers that the payment entitlements may not be 
regarded as an exempt financial transaction within the meaning of Article 135(1)(b)-(g) of the VAT 
Directive. 
 

The transfer of payment entitlements by sale with land 

Where payment entitlements and land are sold together, it is the view of the large majority of the 
VAT Committee that while the transfer of payment entitlements may in many cases qualify as 
ancillary to the supply of the land and therefore be covered by the exemption in Article 135(1)(k) of 
the VAT Directive, the actual circumstances of the sale must nevertheless be examined in each case 
in order to determine whether in accordance with the settled case-law of the Court of Justice of the 
EU, the sale of the land and the sale of the payment entitlements must be regarded as two 
independent supplies or if instead, it shall be treated as a single transaction. 
 

The transfer of payment entitlements by leasing with land 

The VAT Committee, at large majority
Single Payment Scheme the transfer of payment entitlements by lease or similar types of transaction 
is allowed only if the payment entitlements transferred are accompanied by the equivalent number 
of eligible hectares of land, the VAT treatment of such transfers must follow that of the underlying 
land transfer because the leasing of land and the transfer of payment entitlements go together. If the 
leasing of the land is exempt pursuant to Article 135(1)(l) of the VAT Directive, the transfer of the 
payment entitlements shall also be exempted. 


