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ATTENTION: Please bear in mind that guidelines issued by the VAT Committee are merely views of a consultative committee. 
They do not constitute an official interpretation of EU law and do not necessarily have the agreement of the European 
Commission. They do not bind the European Commission or the Member States who are free not to follow them. 
Reproduction of this document is subject to mentioning this Caveat. 
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6. QUESTIONS CONCERNING THE APPLICATION OF EU VAT PROVISIONS 
 

6.4 Origin: Commission 
References: Articles 44, 45, 50 and 56 
Subject: Transport services versus hiring of means of transport 
(Document taxud.c.1(2010)646769 – Working paper No 671) 

 
The VAT Committee, with a large majority, agrees that where a supplier puts a means of transport 
at the disposal of his customer, with or without sufficient staff for its operation, with a view of 
allowing the customer to carry out a transport service, and where the supplier assumes no 
responsibility for the execution of the transport but is only responsible for making the means of 
transport available, the service shall be qualified as the hiring of a means of transport. 

 
However, where a means of transport, along with sufficient staff for its operation, is put at the 
disposal of the customer, it is the view of the large majority of the VAT Committee that the 
supplier shall be presumed to have assumed responsibility for the execution of the transport and 
supplied a transport service. The presumption that the supply is a transport service may be rebutted 
by any means in fact or law in order to establish the actual nature of the service. 

 
The VAT Committee almost unanimously agrees that where, in addition to making the means of 
transport available, the supplier undertakes to transport the customer or any person designated by 
him and/or his goods to any place, the service shall be qualified as a transport service (of passengers 
and/or of goods). This shall also be the case where the supplier fully organises and schedules the 
transport programme for his customer but part or all of the services necessary for him to provide his 
service to his customer is materially carried out by subcontractors rendering those services to him. 


