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2. QUESTIONS CONCERNING THE APPLICATION OF EU VAT PROVISIONS  

 

2.1 Origin: Commission 

Reference: Article 5 

Subject: Application of the VAT Directive when activities are carried out in 

the exclusive economic zone adjacent to the territorial sea of a 

Member State – follow-up 

(Document taxud.c.1(2015)799403 – Working paper No 846) 

 

1. The VAT Committee by a large majority notes that under the United Nations Convention on 

the Law of the Sea, the exclusive economic zone is an area beyond and adjacent to the 

territorial sea of a coastal country which shall not extend beyond 200 nautical miles from the 

baselines from which the breadth of the territorial sea is measured and comprising the seabed 

and subsoil of the submarine areas that extend beyond its territorial sea throughout the natural 

prolongation of its land territory to the outer edge of the continental margin, or to a distance 

of 200 nautical miles from the baselines from which the breadth of the territorial sea is 

measured. 

 

2. The VAT Committee by a large majority agrees that in respect of the supplies of goods and 

services related with activities in the exclusive economic zone on which the coastal Member 

State has sovereign rights, such a zone shall be regarded as part of the territory of that 

Member State as defined under point (2) of Article 5 of the VAT Directive. 

 

3. The VAT Committee by a large majority agrees that, in the exclusive economic zone, the 

supplies of goods and services related to activities for which the rights of coastal countries are 

shared shall be regarded as being supplied outside the territory of the Community as defined 

under point (1) of Article 5 of the VAT Directive. 

 

 


