Områden: Skattebetalning & borgenärsarbete

Datum: 2015-03-17

Dnr: 131 136384-15/111

Nytt: 2017-04-11

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Ränta vid utbetalning av kupongskatt, dnr 131 144988-17/111.

Nytt 2016-07-05:

Se rättsfallskommentaren till HFD:s dom den 23 juni 2016, mål nr 6273-14, dnr 131 309178-16/111. Genom HFD:s dom är ställningstagandet överspelat och inte längre gällande. Ställningstagandet kommer att, inom kort, ersättas.

1 Sammanfattning

Skatteverket har i ett ställningstagande den 29 januari 2015, dnr 131 50824-15/111, ansett att intäktsränta ska utgå på all kupongskatt som återbetalas efter ansökan om återbetalning enligt 27 § kupongskattelagen (1970:624), KupL. Den som har rätt till återbetalning av felaktigt uttagen kupongskatt kan begära att återbetalt belopp ska föras över till skattekontot istället för att betalas ut. Intäktsränta ska då beräknas till och med den dag då beloppet betalas till Skatteverkets särskilda konto för inbetalningar. När beloppet sedan har bokförts på skattekontot gäller de ordinarie reglerna för ränteberäkningen. Det innebär att saldot på skattekontot avgör om intäktsränta eller kostnadsränta ska utgå.

2 Frågeställning

Kupongskatt enligt KupL, har redovisats och betalats på utdelning. Därefter visar det sig att kupongskatt har innehållits för någon som inte varit skattskyldig för kupongskatt eller att kupongskatt har innehållits med högre belopp än vad som ska betalas enligt avtal för undvikande av dubbelbeskattning. Den utbetalningsberättigade har då rätt till återbetalning av vad som innehållits för mycket.

Vilka räntekonsekvenser får det om den utdelningsberättigade begär att den felaktigt innehållna kupongskatten istället för att betalas ut ska föras över till hans eller hennes skattekonto?

3 Gällande rätt m.m.

KupL saknar bestämmelser om ränta. Enligt EU-rätten ska varje medlemsstat ha en lagstiftning om återbetalning av skatt samt ränta och det ska framgå från vilken dag ränta ska utgå. Likvärdighetsprincipen innebär att en utländsk person inte får behandlas sämre än en inhemsk (C-397/98, C-410/98 Metallgesellschaft m.fl.). Skatteverket har i ett ställningstagande den 29 januari 2015 ansett att intäktsränta ska utgå på all kupongskatt som återbetalas efter ansökan om återbetalning enligt 27 § KupL. Intäktsränta ska enligt ställningstagandet utgå från och med dagen efter den dag när ansökan om återbetalning av kupongskatt kom in till Skatteverket till och med dagen då skatten återbetalas.

4 Bedömning

Kupongskatt ska betalas för utdelning enligt reglerna i KupL. Skatten innehålls av en central värdepappersförvarare vid utbetalning av utdelning. Om kupongskatt har innehållits med ett för högt belopp eller för någon som inte är skattskyldig för kupongskatt, har personen rätt till återbetalning av vad som innehållits för mycket.

Den som har rätt till återbetalning av felaktigt uttagen kupongskatt kan begära att återbetalt belopp ska föras över till skattekontot istället för att betalas ut. Beloppet måste då först betalas till Skatteverkets särskilda konto för inbetalningar för att därefter föras över till skattekontot. Intäktsränta kommer då utgå från och med dagen efter den dag då ansökan om återbetalning kom in till Skatteverket till och med den dag beloppet betalas ut till det särskilda kontot.

När beloppet har bokförts på skattekontot gäller de ordinarie reglerna för ränteberäkningen. Det innebär att saldot på skattekontot avgör om intäktsränta eller kostnadsränta kommer att utgå. Regler om ränta återfinns i 65 kap. SFL.