Områden: Punktskatter och trafikskatter (Fordonsskatt)

Datum: 2023-06-01

Dnr: 8-2383736

1 Sammanfattning

Skatteverket anser att det finns särskilda skäl att undanta ett fordon från användningsförbud när beslut om företagsrekonstruktion eller ackord fattats, förutsatt att fordonet behöver användas för att driva näringsverksamheten vidare eller för resor till och från arbetet. Det krävs även att den obetalda fordonsskatt som gett upphov till användningsförbudet omfattas av företagsrekonstruktionen respektive ackordet.

Skatteverket anser att det finns särskilda skäl för undantag från användningsförbud under den tid företagsrekonstruktionen pågår eller till dess skulden enligt en fastställd rekonstruktionsplan har betalats av.

I fråga om ackord finns särskilda skäl för undantag från användningsförbud fram till dess ackordet fullföljs eller till dess beslutet om ackord upphävs eller förfaller.

Detta ställningstagande ersätter Skatteverkets ställningstagande den 1 augusti 2013 ”Undantag från användningsförbud för fordon vid företagsrekonstruktion och ackord”, dnr 131 469546-13/111. Det tidigare ställningstagandet ska tillämpas för förhållanden som hänför sig till tiden före den 1 juni 2023.

2 Frågeställning

Utgör ett beslut om företagsrekonstruktion eller ackord särskilda skäl för undantag från användningsförbud enligt 6 kap. 1 § vägtrafikskattelagen (2006:227), VSL?

3 Gällande rätt m.m.

3.1 Fordonsskatt

Enligt 6 kap. 1 § VSL får ett skattepliktigt fordon inte användas om fordonsskatt som avser innevarande eller närmast föregående år inte har betalats i rätt tid. Användningsförbudet gäller till dess att skatten har betalats. Om det finns särskilda skäl ska Skatteverket medge ett visst fordon undantag från användningsförbud.

Av förarbetena till bestämmelsen framgår att möjligheten att medge undantag från användningsförbud ska tillämpas restriktivt (prop. 2005/06:65 s. 133).

Ett exempel på när undantag från användningsförbud kan medges är när en fordonsägare som använder sitt fordon yrkesmässigt betalar av på skatten enligt en med Kronofogden uppgjord avbetalningsplan (prop. 1987/88:159 s. 57, jfr även prop. 1978/79:94 s. 15 f.).

3.2 Företagsrekonstruktion

En företagsrekonstruktion är ett särskilt förfarande där en näringsidkare med ekonomiska svårigheter kan rekonstruera sin verksamhet under ledning av en rekonstruktör. Ett beslut om företagsrekonstruktion fattas av domstol (jfr 1 kap. 1 § lagen [2022:964] om företagsrekonstruktion, FrekL).

En företagsrekonstruktion syftar till att ge företag som i grunden är livskraftiga men som har drabbats av tillfälliga ekonomiska svårigheter en möjlighet att vidta åtgärder för att rekonstruera verksamheten och på så sätt komma på fötter igen (jfr prop. 2021/22:215 s. 100 f.).

Under företagsrekonstruktion får gäldenären inte fullgöra förpliktelser som har uppkommit före beslutet om företagsrekonstruktion utan samtycke från rekonstruktören. Rekonstruktören får samtycka till att gäldenären fullgör en sådan förpliktelse endast om det finns synnerliga skäl (2 kap. 20 och 21 §§ FrekL).

Under förfarandet kan en rekonstruktionsplan fastställas. En sådan plan ska innehålla de åtgärder som är nödvändiga för att komma till rätta med gäldenärens ekonomiska svårigheter och säkerställa att den verksamhet som gäldenären bedriver helt eller delvis ska kunna fortsättas av gäldenären eller någon annan (4 kap. 4 § FrekL). Rekonstruktionsplanen kan t.ex. innehålla en skulduppgörelse genom vilken borgenärernas fordringar skrivs ned med viss andel eller betalningsvillkoren ändras (prop. 2021/22:215 s. 377).

I 6 kap. FrekL regleras i vilka situationer rätten ska besluta att en företagsrekonstruktion ska upphöra. En företagsrekonstruktion ska upphävas bland annat om syftet med företagsrekonstruktionen kan anses uppnått men även i t.ex. fall där syftet med företagsrekonstruktionen inte kan antas bli uppnått (6 kap. 1 § första stycket 1 och 4).

3.3 Ackord

Skatteverket får anta ett förslag om ackord om det kan anses ekonomiskt fördelaktigt för det allmänna och det inte med hänsyn till gäldenärens personliga förhållanden eller av någon annan anledning framstår som olämpligt från allmän synpunkt. Ett ackordsförslag som inte framställts i konkurs får antas endast om övriga berörda borgenärer godkänner det (4 § lagen [2007:324] om Skatteverkets hantering av vissa borgenärsgrupper, BorgL).

4 Bedömning

4.1 Företagsrekonstruktion

Syftet med en företagsrekonstruktion är att hjälpa företaget att komma på fötter igen. För att en företagsrekonstruktion ska bli framgångsrik är det viktigt att det finns förutsättningar för gäldenären att driva verksamheten vidare och fortsätta att få intäkter. Skatteverket anser därför att det finns särskilda skäl att undanta ett fordon från användningsförbud om fordonet används yrkesmässigt i verksamheten eller gäldenären är beroende av fordonet för att ta sig till och från arbetet.

En förutsättning för att undantag från användningsförbud ska kunna medges är dock att den obetalda fordonsskatt som gett upphov till användningsförbudet omfattas av företagsrekonstruktionen.

Skatteverket anser att det finns särskilda skäl för undantag från användningsförbud under den tid företagsrekonstruktionen pågår eller så länge skulden enligt en fastställd rekonstruktionsplan betalas av.

4.2 Ackord

Ackord är en ekonomisk uppgörelse mellan en gäldenär som är på obestånd och hens borgenärer. Uppgörelsen innebär i regel att borgenärerna sätter ner sina fordringar till en viss procent av det ursprungliga beloppet. Ackordet ersätter därigenom det ursprungliga fordringsförhållandet mellan gäldenären och borgenärerna och gäldenärens förpliktelser förändras bland annat vad gäller fordrans storlek och när fordran ska vara betald. Om ackordet fullföljs faller fordringarna bort till den del de överstiger det belopp som gäldenären enligt överenskommelsen ska betala.

Skatteverket anser att det finns särskilda skäl för undantag från användningsförbud vid beslut om ackord om ett fordon som är belagt med användningsförbud behöver användas i näringsverksamhet eller för resor till och från arbetet.

För att undantag från användningsförbud ska medges krävs att den obetalda fordonsskatt som gett upphov till användningsförbudet omfattas av beslutet om ackord.

Det finns särskilda skäl för undantag från användningsförbud fram till dess ackordet fullföljs eller till dess beslutet om ackord upphävs eller förfaller.

Detta ställningstagande ersätter Skatteverkets ställningstagande den 1 augusti 2013 ”Undantag från användningsförbud för fordon vid företagsrekonstruktion och ackord”, dnr 131 469546-13/111. Det tidigare ställningstagandet ska tillämpas i fråga om förhållanden som hänför sig till tiden före den 1 juni 2023. Ändringen av ställningstagandet är föranledd av den nya lagstiftningen om företagsrekonstruktion och ändringar i BorgL. Det nya ställningstagandet innebär, till skillnad från det tidigare ställningstagandet, att det inte är tillräckligt att den obetalda fordonsskatt som gett upphov till användningsförbudet omfattas av en ansökan om ackord utan det krävs att skatten omfattas av ett beslut om ackord.