Områden: Punktskatter och trafikskatter (Alkoholskatt)

Datum: 2024-01-30

Dnr: 8-2732769

Nytt: 2024-02-15

Detta ställningstagande innebär att Skatteverket fortsatt gör samma rättsliga bedömning som vid tillämpningen av motsvarande bestämmelser i den numera upphävda lagen (1994:1564) om alkoholskatt.

För förhållanden som avser tid före den 13 februari 2023 gäller Skatteverkets ställningstagande ”Användande av alkoholvaror enligt 31 e § lagen (1994:1564) om alkoholskatt när annat företag anlitas för arbete vid framställning m.m.”, 2007-12-18, dnr 131 767800-07/111.

1 Sammanfattning

Om ett företag (A) anlitar ett annat företag (B) för att utföra visst arbete i samband med tillverkningsprocessen av sådana produkter som anges i 2 kap. 8 och 9 §§ lagen (2022:156) om alkoholskatt (LAS) anser Skatteverket att det är det anlitande företaget som använder alkoholvarorna i den mening som avses i 10 kap. 1 § första stycket 1 a LAS. Om övriga förutsättningar för godkännande är uppfyllda får det anlitande företaget (A) godkännas som skattebefriad förbrukare.

Motsvarande gäller när alkoholvaror varor används

  • vid tillverkning av andra produkter än de som avses i 2 kap. 8 och 9 §§ LAS, under förutsättning att slutprodukten inte innehåller alkohol (10 kap. 1 § första stycket 1 b LAS) eller
  • används för vetenskapligt ändamål (10 kap. 1 § första stycket 1 c LAS).

2 Frågeställning

Företag A köper in alkohol för tillverkning av produkter som är undantagna från alkoholskatt enligt 2  kap.8  eller 9 §§ LAS. Företaget lägger ut tillverkningen på företag B (legotillverkning). Företag A äger hela tiden råvarorna och de färdiga slutprodukterna. Företag A tillhandahåller "receptet" för tillverkningen. Företag B tillhandahåller maskiner och personal för att utföra tillverkningen. Alkoholen levereras direkt från en upplagshavare till företag B.

Frågan är om det under sådana förhållanden är företag A som använder alkoholvarorna i den mening som avses i 10  kap. 1 § första stycket LAS och som därmed, under förutsättning att övriga kriterier är uppfyllda, kan godkännas som skattebefriad förbrukare.

3 Gällande rätt m.m.

Ett godkännande som skattebefriad förbrukare förutsätter enligt 10  kap. 1 § första stycket lagen (2022:156) om alkoholskatt (LAS) att den sökande

  1. använder alkoholvaror
  1. som en del av tillverkningsprocessen av sådana produkter som anges i 2  kap. 8 och 9 §§ LAS,
  2. vid tillverkning av andra produkter än som avses i a, under förutsättning att slutprodukten inte innehåller alkohol, eller
  3. för vetenskapliga ändamål, och

2. med hänsyn till sina ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig som skattebefriad förbrukare.

Ett godkännande får förenas med villkor (10  kap. 2 § första stycket LAS).

Skattskyldig är den som använder varor som förvärvats skattefritt för annat ändamål än det som var förutsättningen för skattefriheten (9 kap. 16 § första stycket 2  LAS).

Skatteverket ska i ett beslut om godkännande av skattebefriad förbrukare enligt 10  kap. 1 § LAS ange för vilka ändamål förbrukaren har rätt att ta emot alkoholvaror utan skatt och vilka villkor som gäller för godkännandet (11 § förordning [2022:183] om alkoholskatt).

4 Bedömning

Som skattebefriad förbrukare får godkännas den som använder alkoholvaror för visst ändamål. Den situationen att ett företag som är godkänt som skattebefriad förbrukare köper skattepliktiga alkoholvaror och ger i uppdrag åt ett annat företag att hantera dem är inte särskilt reglerad i LAS. Inte heller i lagens förarbeten nämns sådana arrangemang.

Enligt Skatteverkets uppfattning kan det förhållandet att visst arbete vid framställningen utförs av ett utomstående företag inte i sig medföra att det inte är det företag som köper in varorna som använder dem på sätt som avses i 10 kap. 1 § LAS. En förutsättning är att företaget hela tiden äger varorna. Om äganderätten övergår är det inte längre det uppdragsgivande företaget som använder varorna. Vid en vidareförsäljning av varorna uppstår dessutom skattskyldighet enligt 9 kap. 16 § första stycket 2 LAS.

Skatteverkets uppfattning är således att i de fall ett företag anlitar ett annat företag för att, i dennes lokaler och med dennes maskiner och personal, utföra visst arbete i samband med tillverkning av sådana produkter som anges i 2  kap. 8 och 9 §§ LAS ska alkoholvarorna anses användas av det anlitande företaget i den mening som avses i 10 kap. 1 § första stycket LAS. Om övriga förutsättningar för godkännande är uppfyllda kan det anlitande företaget godkännas som skattebefriad förbrukare.

Motsvarande gäller även vid tillverkning av andra produkter än som avses i 2 kap. 8 och 9 §§ LAS, under förutsättning att slutprodukten inte innehåller alkohol (10 kap. 1 § första stycket 1 b LAS) och när varorna används för vetenskapligt ändamål (10 kap. 1 § 1 c LAS).

Det förhållandet att ett annat företag kommer att involveras i verksamheten kan utgöra skäl till att ett godkännande bör förenas med vissa villkor, jfr. 10 kap. 2 § första stycket LAS och 11 § FAS.