Områden: Punktskatter och trafikskatter (Nikotinskatt)

Datum: 2024-02-23

Dnr: 8-2788212

1 Sammanfattning

Skatteverket anser att ett godkännande som lagerhållare enligt lagen (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter, LSNP, inte övergår till det övertagande aktiebolaget vid en fusion.

Om det överlåtande aktiebolaget är godkänt som lagerhållare upphör godkännandet att gälla från tidpunkten då aktiebolaget anses upplöst.

2 Frågeställning

Det saknas specifika bestämmelser i LSNP om vad som gäller avseende ett godkännande som lagerhållare när ett aktiebolag upplöses genom en fusion.

Fråga har uppkommit om ett godkännande som lagerhållare övergår till det övertagande aktiebolaget när övertagandet sker genom fusion.

3 Gällande rätt m.m.

Skatteverket prövar frågor om godkännande av lagerhållare (4 § förordningen [2018:704] om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter).

Ett godkännande som lagerhållare förutsätter enligt 9 § första stycket lagen (2018:696) om skatt på vissa nikotinhaltiga produkter, LSNP, att den sökande

  • avser att bedriva verksamhet av viss art
  • är lämplig som lagerhållare med hänsyn till sina ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt.

Med fusion avses en ombildning av företag som uppfyller vissa villkor. För aktiebolag regleras fusioner i 23 kap. aktiebolagslagen (2005:551), ABL. Rättsverkningarna av en fusion är bland annat att det överlåtande aktiebolagets tillgångar och skulder övergår till det övertagande aktiebolaget och det överlåtande aktiebolaget upplöses (23 kap. 26 § och 34 § ABL).

I LSNP finns inga uttryckliga bestämmelser om vad som ska gälla med ett godkännande som lagerhållare med anledning av fusion.

4 Bedömning

Ett godkännande som lagerhållare enligt LSNP gäller för viss juridisk eller fysisk person och ett beslut om godkännande ska alltid föregås av en lämplighetsprövning. Vid prövningen ska det göras en samlad bedömning av förhållanden och omständigheter hos sökanden för att avgöra om sökanden är lämplig att anförtros ställning som lagerhållare. Skatteverket anser därför att ett godkännande som lagerhållare inte kan övergå till ett annat rättssubjekt.

Vid en fusion av aktiebolag övertas det överlåtande aktiebolagets samtliga tillgångar av det övertagande aktiebolaget. Ett godkännande som lagerhållare är enligt Skatteverkets uppfattning inte en tillgång i äganderättslig mening som ett aktiebolag fritt kan förfoga över. Ett godkännande som lagerhållare är därmed inte en sådan tillgång som enligt 23 kap. 26 § eller 34 § ABL övergår till det övertagande aktiebolaget vid en fusion.

Skatteverket anser av dessa skäl att ett godkännande som lagerhållare vare sig enligt bestämmelserna och systematiken i LSNP eller enligt bestämmelserna i ABL övergår till det övertagande aktiebolaget vid en fusion.

Om det överlåtande aktiebolaget är godkänt som lagerhållare upphör godkännandet att gälla från tidpunkten då aktiebolaget anses upplöst.

I samband med fusion gäller därmed att det övertagande bolaget, för det fall bolaget avser att driva verksamhet vidare i egenskap av lagerhållare, behöver ansöka om ett godkännande som lagerhållare och att Skatteverket ska pröva om det bolaget uppfyller förutsättningarna för ett godkännande.