Områden: Punktskatter och trafikskatter (Energiskatt, koldioxidskatt, svavelskatt)

Datum: 2024-05-10

Dnr: 8-2905005

1 Sammanfattning

En godkänd lagerhållare har sålt gas till en köpare som inte är godkänd lagerhållare. Den gas som för lagerhållarens räkning har matats ut till köparen från ett naturgasnät i ett tredjeland, har i handelssystemet för naturgassystemet avräknats mot en motsvarande mängd gas som matats in på det svenska naturgasnätet av lagerhållaren eller för lagerhållarens räkning. I handelssystemet anses därmed lagerhållaren ha levererat ut den inmatade gasen från naturgasnätet i tredjelandet, trots att ingen gas överförts fysiskt från det svenska naturgasnätet till det anslutande naturgasnätet.

Skatteverket anser att vid tillämpningen av bestämmelserna om exportavdrag i lagen (1994:1776) om skatt på energi (LSE) ska det under de aktuella förhållandena göras en skattemässig bedömning med utgångspunkt i handelssystemets funktion. Enligt Skatteverkets uppfattning ska lagerhållaren därvid anses ha levererat gasen via det svenska naturgasnätet till köparen i tredjelandet, trots att ingen gas överförts fysiskt från det svenska naturgasnätet till det anslutande naturgasnätet. Lagerhållaren ska därmed anses ha exporterat gasen enligt 7 kap. 1 § första stycket 1 LSE. Detta gäller även vid tillämpningen av LSE:s tidigare bestämmelser om exportavdrag.

2 Frågeställning

2.1 Bakgrund

Det svenska naturgasnätet1 och naturgasnät i flera andra länder är sammankopplade med varandra till ett system av naturgasnät (naturgassystemet). Flödesriktningen mellan det svenska naturgasnätet och det anslutande naturgasnätet, innebär att ingen gas överförs fysiskt från det svenska naturgasnätet till det anslutande naturgasnätet. Systemet för handel med och transport av gas inom naturgassystemet (handelssystemet) gör det dock möjligt för en godkänd lagerhållare att sälja gas som matats in på det svenska naturgasnätet och fullgöra leveransen till köparen genom utmatning av en motsvarande mängd gas från ett annat naturgasnät inom naturgassystemet.

En godkänd lagerhållare har sålt gas till en köpare som inte är godkänd lagerhållare. Den gas som för lagerhållarens räkning har matats ut till köparen från ett naturgasnät i ett tredjeland, har i handelssystemet avräknats mot en motsvarande mängd gas som matats in på det svenska naturgasnätet av lagerhållaren eller för lagerhållarens räkning. I handelssystemet anses därmed lagerhållaren ha levererat ut den inmatade gasen från naturgasnätet i tredjelandet.

2.2 Fråga

Frågan är om lagerhållaren trots att flödesriktningen mellan det svenska naturgasnätet och det anslutande naturgasnätet innebär att någon gas inte fysiskt lämnat Sverige via det svenska naturgasnätet, ska anses ha exporterat gasen enligt LSE:s bestämmelser om exportavdrag.

3 Gällande rätt m.m.

Den som är skattskyldig får göra avdrag för skatt på bränsle som av den skattskyldiga exporterats eller förts till en frizon för annat ändamål än att förbrukas där (7 kap. 1 § första stycket 1 LSE).

Med export avses att en produkt, direkt från Sverige eller via ett annat EU-land, förs ut från EU (1 kap. 7 § tredje stycket LSE).

LSE:s definition av ”export” ändrades den 13 februari 2023 och den tidigare formuleringen ”förs ut till tredje land” ersattes då med ”förs ut från EU”. I exportavdragsbestämmelsen ersattes ”exporterats till tredjeland” samtidigt med bara ”exporterats”.

4 Bedömning

Flödesriktningen mellan det svenska naturgasnätet och det anslutande naturgasnätet innebär att någon gas inte fysiskt lämnat Sverige via det svenska naturgasnätet. I handelssystemet har dock den gas som för lagerhållarens räkning matats ut från naturgasnätet i tredjelandet, avräknats mot en motsvarande mängd gas som matats in på det svenska naturgasnätet av lagerhållaren eller för lagerhållarens räkning. Den inmatade gasmängden kan i handelssystemet bara avräknas en gång och kan därmed inte avräknas mot gas som matats ut någon annanstans.

Skatteverket anser att vid tillämpningen av LSE:s bestämmelser om exportavdrag ska det under de aktuella förhållandena göras en skattemässig bedömning med utgångspunkt i handelssystemets funktion. Enligt Skatteverkets uppfattning ska lagerhållaren därvid anses ha levererat gasen via det svenska naturgasnätet till köparen i tredjelandet, trots att ingen gas överförts fysiskt från det svenska naturgasnätet till det anslutande naturgasnätet. Lagerhållaren ska därmed anses ha exporterat gasen enligt 7 kap. 1 § första stycket 1 LSE. Detta gäller även vid tillämpningen av LSE:s tidigare bestämmelser om exportavdrag.

Den uppfattning som Skatteverket redovisar ovan motsvarar Skatteverkets uppfattning avseende hur LSE:s bestämmelse om utförselavdrag för vissa bränslen ska tillämpas när en lagerhållare under motsvarande förhållanden levererar gas via det svenska naturgasnätet till en köpare i ett annat EU-land2.

________

Fotnot

1 Med det svenska naturgasnätet avses i detta dokument det västsvenska naturgasnätet (inklusive distributionsnät) som är sammankopplat med det danska naturgasnätet.

2 Se Skatteverkets ställningstagande ”Lagerhållares utförsel av gas till annat EU-land via det svenska naturgasnätet - skatt på energi”, 2024-05-10, dnr 8-2905024.