Områden: Punktskatter och trafikskatter (Energiskatt, koldioxidskatt, svavelskatt)

Datum: 2024-05-08

Dnr: 8-2860478

1 Sammanfattning

Skatteverket anser att följande ska gälla vid tillämpningen av 6 a kap. 1 § 11 a, 3 § och 3 a § lagen (1994:1776) om skatt på energi, LSE. Vid fördelning av bränsle mellan framställning av ånga som tappas av från ångsystemet före ångturbinen respektive ånga som leds till turbinen, får de skattepliktiga bränslena i första hand anses ha förbrukats för framställning av den ånga som leds till turbinen. Vid denna fördelning får turordningen mellan bränsleslagen väljas fritt.

Detta ställningstagande ersätter Skatteverkets ställningstagande ”Fördelning av bränsleåtgång vid kraftvärmeproduktion med avtappning före turbin” den 15 april 2005, dnr 130 217116-05/111. Ställningstagandet innebär ingen ändring av Skatteverkets uppfattning utan ändringarna är av redaktionell karaktär och en anpassning till aktuell lagtext.

2 Frågeställning

2.1 Bakgrund

Det förekommer att bränsle förbrukas i anläggningar inom utsläppshandelssystemet1för att framställa ånga som till viss del leds till en ångturbin för kraftvärmeproduktion och till viss del tappas av från ångsystemet före ångturbinen. I LSE finns en särskild bestämmelse om skattebefrielse för bränsle som förbrukas i sådana anläggningar för att framställa värme i kraftvärmeproduktion. Däremot medges inte någon skattebefrielse för bränsle som förbrukas för att framställa ånga som tappas av från ångsystemet före ångturbinen. LSE saknar bestämmelser om hur bränsleförbrukningen ska fördelas mellan framställning av ånga som tappas av från ångsystemet före ångturbinen respektive ånga som leds till turbinen.

2.2 Fråga

Hur ska bränslet som förbrukas för att framställa ångan fördelas mellan framställning av ånga som tappas av från ångsystemet före ångturbinen respektive ånga som leds till turbinen?

3 Gällande rätt m.m.

Enligt 6 a kap. 1 § 11 a, och 6 a kap. 5 § lagen (1994:1776) om skatt på energi, LSE, ska de flesta bränslen befrias från koldioxidskatt när de förbrukas för framställning av värme i kraftvärmeproduktion i en anläggning för vilken utsläppsrätter ska överlämnas enligt 16 § lagen (2020:1173) om vissa utsläpp av växthusgaser.

Med kraftvärmeproduktion menas samtidig produktion av värme och skattepliktig el i en och samma process, om den värme som uppkommer nyttiggös och elverkningsgraden uppgår till minst 15 procent (1 kap. 10 § LSE). Vid samtidig produktion av värme och skattepliktig el i en och samma process när den värme som uppkommer nyttiggörs, ska bränslet som förbrukas för framställningen av värmen och elen fördelas genom proportionering på det sätt som anges i 6 a kap. 3 § LSE.

För bränslen som förbrukas för framställning av ånga eller hetvatten som tappas av från ång- eller hetvattensystemet före ångturbinen eller annan utrustning för utvinning av mekanisk energi ur ånga eller hetvatten vid kraftvärmeproduktion medges inte någon skattebefrielse enligt 6 a kap.1 § 11 a LSE (6 a kap. 3 a § LSE).

I LSE finns inga bestämmelser om hur bränslet som förbrukas för att framställa ångan ska fördelas mellan framställning av ånga som tappas av från ångsystemet före ångturbinen respektive ånga som leds till turbinen. Det finns heller inga uttalanden i förarbetena om hur denna fördelning ska gå till.

4 Bedömning

Bestämmelserna i 6 a kap. 3 § LSE om att fördelning av bränsleförbrukningen ska ske genom proportionering gäller vid samtidig produktion av värme och skattepliktig el i en och samma process, när den värme som uppkommer nyttiggörs. Ånga som tappas av från ångsystemet före ångturbinen används inte i en sådan samtidig produktion av värme och skattepliktig el och omfattas inte av bestämmelserna om proportionering.

Eftersom skattebefrielse inte medges enligt 6 a kap. 1 § 11 a LSE för bränsle som förbrukas för framställning av sådan ånga måste det göras en fördelning av det bränsle som förbrukas för framställning av ånga som tappas av från ångsystemet före ångturbinen och ånga som leds till turbinen. Det framgår varken av lagtext eller av förarbeten hur en sådan fördelning ska gå till.

Skatteverkets bedömning är att 6 a kap. 1 § 11 a, 3 och 3 a §§ LSE ska tillämpas så att fördelning av bränsle mellan framställning av ånga som tappas av från ångsystemet före ångturbinen respektive ånga som leds till turbinen, får göras så att de skattepliktiga bränslena i första hand anses ha förbrukats för framställning av den ånga som leds till turbinen. Vid denna fördelning får turordningen mellan bränsleslagen väljas fritt.

5 Detta ställningstagande ersätter ett tidigare ställningstagande

Detta ställningstagande ersätter Skatteverkets ställningstagande ”Fördelning av bränsleåtgång vid kraftvärmeproduktion med avtappning före turbin” den 15 april 2005, dnr 130 217116-05/111. Ställningstagandet innebär ingen ändring av Skatteverkets uppfattning utan ändringarna är av redaktionell karaktär och en anpassning till aktuell lagtext.

_______________

Fotnot

1 Här avses anläggningar för vilka utsläppsrätter ska överlämnas enligt 16 § lagen (2020:1173) om vissa utsläpp av växthusgaser.