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6. CASE LAW – ISSUES ARISING FROM RECENT JUDGMENTS OF THE COURT 

OF JUSTICE OF THE EUROPEAN UNION 
 
6.1 Origin: Sweden  

References: Article 53 of the VAT Directive 
 Article 32 of the VAT Implementing Regulation 
Subject: Case C-647/17 Srf konsulterna 
(Document taxud.c.1(2019)7743552 – Working paper No 982) 

 
1. The VAT Committee almost unanimously agrees that for the purposes of the application of 

Article 53 of the VAT Directive, the duration of a course/seminar/conference cannot be seen 
as the only decisive factor when qualifying it as an event. 

 
 However, the VAT Committee almost unanimously acknowledges that the longer the 

duration, the less likely it is for a course/seminar/conference to qualify as an event. In the 
majority of cases, a course/seminar/conference, in order to qualify as an “event”, shall not, 
according to the large majority view of the VAT Committee, last longer than a week. 

 
 In this context, the VAT Committee is of the almost unanimous opinion that in order to 

assess whether a course/seminar/conference shall be seen as an event, one must look at all its 
relevant elements, namely content, place and time. 

 
2. The VAT Committee almost unanimously confirms that, following the judgment in case  

C-647/17 Srf konsulterna AB, advance registration and payment for a course/seminar/-
conference shall be irrelevant for the purposes of applying Article 53 of the VAT Directive. 
Therefore, as acknowledged almost unanimously by the VAT Committee, the fact that the 
supplier knows the identity of all the participants in advance of the course/seminar/conference 
taking place and as a consequence can adapt it to the customer’s needs or wishes, shall be 
immaterial for the application of this provision. 

 
3. The VAT Committee almost unanimously recognises that when a company (a legal person) 

acquires a service qualifying as “admission to an event”, the fact that the event is attended by 
participants who are physical persons representing that company shall not hinder the 
application of Article 53 of the VAT Directive. 
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4. The VAT Committee almost unanimously confirms that the wording of Article 53 of the 

VAT Directive shows that the provision shall be seen as focusing on the type of services 
provided (services in respect of admission to events) and not on the type of taxable person 
supplying them. 

 
 Therefore, the VAT Committee almost unanimously supports the view that where a service 

consisting of “admission to an event” is supplied to a single taxable person (“service A”) who 
in turn supplies the same service to another single taxable person (“service B”), an employer 
whose employees are allowed to attend the event, both service A and service B shall be 
covered by Article 53 of the VAT Directive. 

 
5. The VAT Committee, with a large majority, recognises that in cases where an event takes 

place in several Member States, taking into account the wording of Article 53 of the VAT 
Directive and the VAT system having as its purpose to tax at the place of consumption, the 
service shall be seen as located in each of the Member States concerned. In such a case, the 
supply shall be divided between all the Member States where the event is taking place 
proportionally to the duration (i.e. the number of days) of each part in every Member State 
concerned. 

 
 However, the VAT Committee, with a large majority, agrees that where the essential part of 

an event (i.e. the part that fulfils the main purpose of an event, communicated by the 
organiser) takes place only in one Member State and the other parts, taking place in other 
Member States, are purely ancillary/additional/of a secondary importance to that essential 
part, the service will be located only in the former Member State. 

 
 


