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5.  QUESTIONS CONCERNING THE APPLICATION OF EU VAT 

PROVISIONS  
 
5.2  Origin:  Commission  

References: Articles 174, 175, 312 to 316, 319 and 322  
Subject:  Special arrangements for taxable dealers and their supply of 

works of art  
(Document taxud.c.1(2016)4034805 – Working paper No 903 REV)  

 
The VAT Committee agrees almost unanimously that the purchase price, as defined in point (2) of 
Article 312 of the VAT Directive, shall be taken to mean everything which constitutes the 
consideration obtained or to be obtained from the taxable dealer by his supplier, including subsidies 
directly linked to the transaction, taxes, duties, levies and charges and incidental expenses such as 
commission, packaging, transport and insurance costs charged by the supplier to the taxable dealer.  
 
With regard to promotional costs, such as the cost of presentations, repair and maintenance costs, 
transport and insurance costs, the cost of management of artistic projects etc., borne by a taxable 
dealer in connection with sales of works of art, the VAT Committee agrees almost unanimously that 
since they cannot be qualified as incidental expenses linked to the transaction, such costs may not be 
included as part of the purchase price. The VAT Committee further concurs almost unanimously 
that applying a presumption, as already agreed1, by which the profit margin amounts to a set 
percentage of the selling price in situations where a taxable dealer bears promotional costs, but the 
purchase price can be determined, shall not be compatible with Article 315 of the VAT Directive.  
 
The VAT Committee agrees almost unanimously that where a taxable dealer incurs costs in respect of 
repair or the like of goods for which the special scheme for second-hand goods, works of art, collectors’ 
items and antiques applies and since such costs cannot be attributed to their purchase price, the taxable 
dealer shall be entitled to a right of deduction of the input VAT paid or due in accordance with the normal 
rules as laid down in Title X of the VAT Directive. The VAT Committee confirms almost unanimously 
that this shall also apply in regard to promotional costs which are related to sales of works of art.1 

                                                 
1 Guidelines resulting from the 102nd meeting of 30 March 2015 – Document C – 859 –taxud.c.1(2015)3130399 


