
42 

ATTENTION: Please bear in mind that guidelines issued by the VAT Committee are merely views of a consultative committee. 
They do not constitute an official interpretation of EU law and do not necessarily have the agreement of the European 
Commission. They do not bind the European Commission or the Member States who are free not to follow them. 
Reproduction of this document is subject to mentioning this Caveat. 

GUIDELINES RESULTING FROM THE 20TH MEETING of 4-5 June 1986 

XXI/1072/86 (1/2) 

 

 

 

II. QUESTIONS ON THE INTERPRETATION OF THE SIXTH DIRECTIVE 
 

a) Tax treatment  applicable  to  activities  closely  related  to  hospital  and  medical  care 
Article 13(A)(1)(b) 

 

A large majority of the Committee agreed to exemption for: 
 
 activities associated with the lodging of patients (accommodation and meals) and with the 

supply of medicines as part of medical care; 
 
 the supply of prostheses surgically fitted in a hospital; 

 
 activities associated with the lodging of hospital staff and persons living-in with patients and 

for such persons in so far as their lodging cannot be compared with a stay in a hotel; 
 
 the supply by the hospital of meals and beverages in a restaurant open to the public in so far 

as the operating conditions are not likely to cause distortion of competition; 
 
 the sale within hospital premises of small objects made, in a therapeutic scope, by patients. 

 
b) Treatment of the supply of services by musicians and other performing artists 

 

The Committee unanimously agreed that it was not possible to lay down a system of Community 
tax treatment applicable to all artists’ services which are subject to contractual provisions in view of 
the wide variety of clauses that might be included in the contract (working conditions, 
remuneration, relationship of employer and employee, etc.). 
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c) Application of Article 26 to the organisation of language study trips 
 

The Committee unanimously agreed that, under the terms of Article 26: 
 

1) all transactions performed by the travel agent in respect of a journey are to be treated as a 
single service supplied by the travel agent to the traveller; 

 
2) the single service is taxable in the Member State in which the travel agent has established his 

business or has a fixed establishment from which the travel agent has provided the services; 
 

3) the taxable amount is the travel agent’s margin. 
 

Since the terms of Article 26 do not allow a particular type of journey to be excluded, the 
Committee unanimously agreed that language study trips are also covered by the article. 


