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II. QUESTIONS RAISED ON THE INTERPRETATION OF THE 6TH DIRECTIVE 
 

a) The system of deductions to be applied in banking and financial fields 
 

Most delegations agreed that, for credit transactions, the total amount of interest received should be 
included in the denominator of the fraction in calculating the deductible proportion for banks. 

 
Delegations almost unanimously agreed that as far as sales of shares where a bank acts as an agent 
are concerned, the gross margin (i.e. the difference between the sale price and the purchase price) 
arising from such transactions should be included in the denominator of the fraction. 

 
The Committee went on to discuss other factors which might be used to calculate the deductible 
proportion but did not reach a final conclusion; discussion will therefore be resumed at the next 
meeting. 

 
b) The place where auction services are supplied and the taxable amount to be taken into account 

 

The Committee almost unanimously agreed that where the auctioneer is acting in the name and for 
the account of the vendor, the taxable amount is the total amount of commission received by the 
auctioneer but that if the vendor is a taxable person, the taxable amount is the total amount (not 
including VAT) paid by the purchaser including the total amount of commission received by the 
auctioneer. 

 
c) Definition of the term “means of transport” used in Article 15(2) 

 

The Committee was unanimously in favour of a broad interpretation of “means of transport for 
private use” (Article 15(2) of the 6th Directive) to include means of transport used for non-business 
purposes by persons other than natural persons such as associations and bodies governed by public 
law within the meaning of Article 4(5) of the 6th Directive. 

 
d) Tax arrangements applicable to the hiring out of containers 

 

The Committee considered unanimously that the hiring of containers constitutes an equipment 
hiring service unrelated to the supply of transport services and that consequently the tax 
arrangements to be applied should be based either on Article 9(1) if containers are deemed to be 
means of transport, or on Article 9(2) if they are not considered as such, With Article 15(13) or 
16(1) making it possible in many cases to solve these problems in the form of exemption of the 
service in the case of exports. 
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e) The authority competent to stamp invoices or other supporting evidence certifying the 
exportation of goods contained in the personal luggage of travellers bound for third countries 

 

The majority of delegations took a negative view of the possibility of replacing the customs 
authority stamp with a stamp by the captain or purser of an international ferry, and considered that 
the responsibility for checking should remain with the custom’s authorities. 

 
f) i) Derogation from the provisions of the Sixth Directive in respect of agreements between 

Member States and third countries 
 

The Committee unanimously agreed that an agreement concerning international road transport of 
goods established by a Member State with a third country cannot contain any provision to exclude 
from the taxable amount for importation for import transactions other than those  covered  by 
Article 14(1) and 16(A) of the directive, those transport costs corresponding to the transport 
effected between the place of entry of the goods into the territory of that Member State and the first 
place of destination as defined by Article 11(B)(3)(b). Derogations should be allowed only pursuant 
to Article 30 of the 6th Directive. 

 
ii)  Definition of the first place of destination within the meaning of Article 11(B)(3)(b) of the   

6th Directive 
 

The Committee was unanimously in favour of adopting the following definitions to establish the 
first place of destination within a country 

 
 either the place shown on the road transport document made out abroad under cover of which 

the goods are brought into the country, 
 
 or, where the place shown on the road transport document differs from the destination the 

destination itself, 
 
 or in the absence of such details the first transfer of cargo in the country by a road vehicle. 


