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II. QUESTIONS CONCERNING THE INTERPRETATION OF THE COMMUNITY 
VAT PROVISIONS 

 
5.1 ARTICLES 8 AND 9 

Construction of buildings 
(Document XXI/95/338 – Working Paper No 218) 
This guideline was approved at the 53rd meeting 

 
Virtually all the delegations considered that the construction of houses constituted a supply of 
services connected with immovable property which Member States however may, by virtue of 
Article 5(5) of the Sixth VAT Directive, consider to be a supply of goods. 

 
Where construction of houses is classified as a supply of goods, virtually all the delegations took 
the view that the location of this supply is governed by the criteria of Article 8(1)(b) which means 
that it should be taxed where the work is carried out. 

 
They agreed that the dispatch or transport of materials by the construction firm from one Member 
State in order for this to be used in the construction of a building in another Member State 
constitutes a transfer followed by an acquisition of goods. In this respect, the non-established firm 
must, pursuant to the third indent of Article 22(1)(c), register for VAT purposes in the Member 
State of  acquisition  and  fulfil  the  obligations  as  stipulated.  Member  States  may,  under  
Article 21(1)(d), adopt arrangements whereby tax is payable by another person, inter alios a tax 
representative. 

 
5.2 ARTICLE 13(A)(1)(Q) 

Activities of public radio and television bodies 
(Document XXI/1500/96 – Working Paper No 223) 
This guideline was approved at the 53rd meeting, subject to linguistic reservations 

 
Almost all the delegations took the view that the main element which serves to identify a television 
body as a public television body is public funding (public authority subsidies or licence fees). 
However, amongst other characteristics are special obligations such as a coverage of a certain 
territory or a linguistic area. 

 
Virtually all the delegations were of the opinion that the broadcasting of programmes for which the 
radio or television body receives funding through license money and subsidies constitutes the only 
non-commercial activity of public radio and television bodies. On the other hand, they considered 
that the sale of television programmes must always be taxed even if the transaction takes place 
between public bodies. 
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5.4 ARTICLE 9 
Packages of services supplied in connection with trade fairs and similar exhibitions 
(Document XXI/96/610 – Working Paper No 210) 
Cf. the minutes of the 55th meeting point 8.2 

 
The Committee unanimously considers that, when in the framework of a fair or similar exhibition, 
an enterprise intervenes between the exhibitor and the owner or organiser of the exhibition and, for 
an all-in price, supplies to the exhibitor, a complex package of services comprising, in addition to 
the provision of a stand, a number of other, related services, the whole package is to be regarded as 
a single service comprising various components which cannot and need not to be itemised 
according to their own place of taxation. 

 
As to the place of supply rules, delegations unanimously agree that the provision of a single 
compound service should be subject to taxation in the Member State where the fair or exhibition is 
located, either on the grounds of Article 9(2)(a) or based on Article 9(2)(c), first indent. 

 
5.5 ARTICLE 9(2)(E) 

Transfers of football players 
(Document XXI/96/507 – Working Paper No 212 Rev. 1) 
This guideline was approved at the 53rd meeting 

 
A large majority of delegations confirm the initial guideline agreed  by the Committee in its      
34th meeting, namely that transfer fees are to be taxed according to Article 9(2)(e) at the place  
where the customer has established his business or has a fixed establishment to which the service is 
supplied. 

 
5.6 ARTICLE 13(A)(1)(A) 

Scope of the exemption applicable to deliveries by public postal services 
(Document XXI/377/97 – Working Paper No 232) 
This guideline was approved at the 53rd meeting 

 
The delegations unanimously agreed that a member state’s “public” postal service can only be 
treated as such when it operates within that country. A public postal service operating in a country 
other than its own should lose its status as a public service and, therefore, the right of exemption 
provided for under Article 13(A)(1)(a). 
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III. ANY OTHER BUSINESS 
 

7.1 Practical application of Article 27 derogations on the telecommunication services 
This guideline was approved at the 55th meeting 

 
Article 9(3)(b) of the Directive is aimed at taxing services supplied by persons not established in the 
EU where the effective use and enjoyment of the services take place within the Union. Nearly all 
delegations consider that telecommunication services should only be treated as having been 
effectively “used and enjoyed” within the EU if the customer is resident in the EU, i.e. has his 
domicile there. Where it is clear from the general circumstances under which the service is  
supplied, one could have recourse to the billing address. Consequently, services provided by third-
country telecommunication companies to tourists or visitors to Europe would not be taxed. 

 
The delegations consider, on the other hand, that services supplied by Community 
telecommunications companies to EU tourists and visitors who go to countries outside the 
Community should be taxed, pursuant to Article 9(1) of the Directive. However, a Member State 
could apply Article 9(3)(a) to such services. 


