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7. CASE LAW  ISSUES ARISING FROM RECENT JUDGMENTS OF THE COURT 

OF JUSTICE OF THE EUROPEAN UNION 
 
7.1 Origin: Romania 

References: Articles 44, 53, 54 and 58 
Subject: Geelen, interactive sessions filmed and broadcasted 

in real time via the internet (video-chat) 
(Document taxud.c.1(2021)2147591  Working paper No 1013) 

 
1. Where services consisting of interactive sessions filmed and broadcasted in real time via the 

internet (e.g. video-chat) are supplied by a taxable person who owns the digital content (TP1) 
to a final customer (viewer), with the content being provided by another taxable person (TP2), 
the VAT Committee almost unanimously agrees that the supply by TP1 to the final 
consumer shall represent an entertainment event/activity falling under Article 54 of the VAT 
Directive.  

 
 Given technological advancements, the place where such virtual events/activities actually take 

place shall, according to the view by a large majority of the VAT Committee, be seen to be 
where the customer is established, has his permanent address or usually resides. With a view 
to establish the place where the customer is established, has his permanent address or usually 
resides, the VAT Committee by a large majority agrees that Articles 23, 24, 24a, 24b, 24d, 
24f and 25 of the VAT Implementing Regulation shall apply mutatis mutandis. 

 
2. Where TP1 acquires the said services from TP2, the VAT Committee almost unanimously 

agrees that the supply of digital content by TP2 to TP1 does not represent an admission to an 
entertainment event pursuant to Article 53 of the VAT Directive and that the general rule for 
the place of supply under Article 44 of the VAT Directive shall therefore be applicable. 

 
 


