GUIDELINES RESULTING FROM THE 105% MEETING of 26 October 2015

DOCUMENT A — taxud.c.1(2016)7465801 — 886 (172)

7.1

CASE-LAW — ISSUES ARISING FROM RECENT JUDGMENTS OF THE COURT
OF JUSTICE OF THE EUROPEAN UNION

Origin: Commission
References: Articles 2(1),9 and 11
Subject: CJEU Case C-7/13 Skandia America: VAT grouping — the point of

view of the VAT Expert Group
(Document taxud.c.1(2015)4389038 — Working paper No 879)

with account also taken of discussions during the 103™ meeting:
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Origin: Commission
References: Articles 2(1), 9 and 11
Subject: CJEU Case C-7/13 Skandia America: VAT group

(Document taxud.c.1(2015)747072 — Working paper No 845)

The VAT Committee by a large majority agrees that in case of a legal person comprising a
main establishment (herecinafter “head office”) and a fixed establishment (hereinafter
“branch’) within different territories, only the entity (head office or branch) physically present
in the territory of a Member State that has introduced the VAT grouping scheme may be
considered to be “established in the territory of that Member State” for the purposes of
Article 11 of the VAT Directive, and thus able to join a VAT group there.

In that respect, a large majority of the VAT Committee is of the view that the branch of a
company with its head office in a third country or another Member State may, independently
of its head office, become a member of a VAT group in the Member State in which the branch
is established. The VAT Committee also agrees at large majority that the head office of a
company with its branch in a third country or another Member State may, independently of its
branch, become a member of a VAT group in the Member State in which the head office is
established.

The VAT Committee by a large majority confirms that by joining a VAT group pursuant to
Article 11 of the VAT Directive, an entity (head office or branch) becomes part of a new
taxable person for VAT purposes — namely the VAT group — irrespective of the legal person
to which it belongs. The large majority of the VAT Committee also confirms that the
treatment of a VAT group as a single taxable person precludes the members of the VAT
group from continuing to operate, within and outside their group, as individual taxable
persons for VAT purposes.
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3.  The VAT Committee, with a large majority, agrees that a supply of goods or services by one
entity to another entity of the same legal person such as “head office to branch”, “branch to
head office” or “branch to branch”, where only one of the entities involved in the transaction
is a member of a VAT group or where the entities are members of separate VAT groups, shall
constitute a taxable transaction for VAT purposes, provided that the conditions laid down in
Article 2(1) of the VAT Directive are met.

In that regard, it is the view of the large majority of the VAT Committee that for such a
transaction to be taxable, it is irrelevant whether the goods or services are supplied from a
third country to a Member State or vice versa, or between two Member States.

4.  The VAT Committee by a large majority agrees that a supply of goods or services between
an entity of a legal person (head office or branch) established in a Member State irrespective
of whether that Member State has introduced a VAT grouping scheme, and a VAT group in
another Member State which includes another entity of the same legal person (branch or head
office) shall constitute a taxable transaction for VAT purposes, provided that the conditions
laid down in Article 2(1) of the VAT Directive are met.
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