Skatteverket har uppmärksammat olika förfaranden som görs för att ägare av kvalificerade aktier i ett fåmansföretag ska kunna ta ut upparbetade vinstmedel i företaget till låg beskattning.

Avsikten är att genom tillskott, som inte har något företagsekonomiskt värde, kortvarigt höja omkostnadsbeloppet för de kvalificerade aktierna. Härigenom kommer ett beräknat gränsbelopp att bli högre varför en högre utdelning kan tas på aktierna med beskattning i kapital till 20 procent.

Olika varianter på förfarandet finns. Ett förenklat förfarande kan bestå av följande steg:

  1. En ägare till ett fåmansföretag lånar ett antal mkr av en bank och lämnar ett belopp motsvarande lånet som ovillkorat tillskott till sitt företag i slutet av år 1.
  2. Ägaren beräknar gränsbelopp.
  3. I början av år 2 delar företaget ut allt fritt kapital exkl. tillskottet. Utdelningen uppgår till belopp motsvarande gränsbeloppet och beskattas som inkomst av kapital med 20 procent.
  4. Företaget, som inte bedriver någon verksamhet, likvideras och insatt kapital inklusive det ovillkorade tillskottet utbetalas till ägaren. Därefter återbetalas lånet.

Uppläggen görs ofta mer komplicerade genom interna aktieöverlåtelser till nybildade företag.

Skatteverket anser att förfarandet strider mot lagstiftningens syfte. Verket har för avsikt att låta domstolarna pröva om denna typ av förfaranden med kortsiktiga höjningar av aktieägarens samlade omkostnadsbelopp för aktierna kan underkännas, dels med stöd av att någon avsikt att skjuta till varaktigt kapital inte förelegat och dels med stöd av lagen mot skatteflykt.