Områden: Inkomstskatt (Kapital, Näringsverksamhet)

Datum: 2011-02-08

Dnr: 131 55198-11/111

1 Sammanfattning

Om ett aktiebolag gör en indragning av aktier utan ersättning till aktieägarna, kan avdrag för anskaffningsutgiften för dessa aktier inte medges vid indragningen. Avdrag kommer ifråga först när de kvarvarande aktierna avyttras.

2 Bakgrund och frågeställning

Inlösen av aktier mot ersättning är en avyttring som ska kapitalvinstbeskattas. Anskaffningsutgiften fördelas mellan de inlösta aktierna och de kvarvarande aktierna efter marknadsvärdet vid uppdelningen.

Fråga har uppkommit hur indragning av aktier utan ersättning till aktieägarna ska behandlas.

3 Gällande rätt m.m.

Vinst och förlust vid avyttring av tillgångar utgör kapitalvinst respektive kapitalförlust (41 kap. 2 § inkomstskattelagen IL). Resultatet beräknas som skillnaden mellan ersättningen för den avyttrade tillgången minskad med bland annat utgifter för anskaffning (44 kap. 13 och 14 §§ IL.)

Vid inlösen av aktier mot ersättning fördelas anskaffningsutgiften mellan de inlösta aktierna och de återstående aktierna med utgångspunkt i aktiernas värde vid uppdelningen (RÅ 1997 ref. 43 I).

4 Skatteverkets bedömning

I RÅ 2000 not. 38 gjordes en uttagsbeskattning till marknadsvärdet. Högsta Förvaltningsdomstolen skrev emellertid följande i motiveringen om beskattningen vid indragning utan ersättning: "En tillämpning av samma synsätt som vid inlösen leder till att den sammanlagda anskaffningskostnaden för aktierna skall fördelas på de aktier som dras in respektive behålls. Om.... de aktier som skall dras in skall anses sakna marknadsvärde vid en sådan proportionering, blir det i fråga om dessa aktier tal om varken realisationsvinst eller realisationsförlust (en beräknad anskaffningskostnad är noll kr liksom vederlaget)."Skatteverket anser att vid en indragning av aktier utan ersättning saknar de indragna aktierna marknadsvärde. Avdrag för kapitalförlust kan därför inte medges vid en sådan indragning. Avdrag för anskaffningsutgiften kan i stället komma ifråga då de kvarvarande aktierna i bolaget avyttras.