Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Datum: 2009-05-18

Dnr: 131 449554-09/111

Obs! Detta ställningstagande gäller inte för schablonintäkter som ska beräknas från och med 2011 års taxering. Genom lagändring som trädde i kraft 1 januari 2010 ändrades bestämmelserna i 47 kap. 11 b § IL. Ändringen innebär att schablonintäkt ska tas upp för alla uppskovsbelopp (SFS 2009:1409).

1 Sammanfattning

När det gäller uppskov som medgetts vid 1991 och tidigare års taxeringar ska schablonintäkt på uppskovsbelopp endast beräknas för sådan ersättningsfastighet som vid förvärvet omfattade ett småhus.

Detta ställningstagande ersätter Skatteverkets tidigare ställningstagande 2009-02-25 med diarienummer 131 787233-08/111. I det ställningstagandet angavs att schablonintäkt ska påföras oavsett att bostad saknades när ersättningsfastigheten förvärvades.

2 Bakgrund och frågeställning

Nuvarande regler om uppskov med beskattningen av kapitalvinst enligt 47 kap. inkomstskattelagen (IL), omfattar endast bostadsbyten.

Före 1992 års taxering kunde även uppskov medges för vinster som uppkommit på grund av andra situationer än bostadsbyten. Förutsättningarna var att avyttringen skedde under vissa s.k. tvångsmässiga omständigheter eller på grund av rationaliseringar inom jord- och skogsbruk eller genom fastighetsreglering enligt 5 kap. eller 8 kap. fastighetsbildningslagen. Något krav på bosättning på ursprungs- eller ersättningsfastigheten ställdes således inte om avyttringen skedde under dessa omständigheter, 2 § lag 1978:970 om uppskov med beskattning av realisationsvinst.

Från och med 2009 års taxering ska den som har en s.k. ersättningsbostad med ett uppskovsbelopp ta upp en schablonintäkt som inkomst av kapital.

Frågan gäller om schablonintäkt ska beräknas för uppskov som medgetts vid 1991 och tidigare års taxeringar när ersättningsfastigheten inte omfattade en bostad.

3 Gällande rätt m.m.

Uppskov med beskattningen kunde tidigare medges enligt lag (1968:276) och lag (1978:970) om uppskov med beskattning av realisationsvinst. Kapitalvinster som omfattades av uppskov enligt dessa numera upphävda lagar ska fr.o.m. den 1 februari 2007 anses som uppskovsbelopp (övergångsbestämmelse till lag 2006:1520).

Den som har en ersättningsbostad med ett uppskovsbelopp ska ta upp en schablonintäkt som beräknas till 1,67 procent av uppskovsbeloppet (47 kap. 11 b § IL).

Med ersättningsbostad avses bl.a. en tillgång som vid förvärvet är ett småhus eller tomtmark om där uppförs ett småhus (47 kap. 5 § IL). Med småhus avses en byggnad som är inrättad som bostad åt en eller två familjer (2 kap. 2 § fastighetstaxeringslagen).

4 Skatteverkets bedömning

Uppskov med beskattningen förutsätter att en annan tillgång förvärvas såsom ersättning för den avyttrade tillgången. I tidigare uppskovsregler betecknades den nya tillgången som "ersättningsfastighet". Numera omfattar uppskovsreglerna endast bostäder i form av småhus och bostadsrätter, varför beteckningen på den nya tillgången har ändrats till "ersättningsbostad". I grunden har de samma innebörd och syfte, nämligen att vara en beteckning för den tillgång som har legat till grund för uppskovet, oavsett tillgångens karaktär i övrigt.

Schablonintäkt på uppskovsbelopp infördes som ett led i finansieringen av den slopade fastighetsskatten på bostäder. Beräkning av schablonintäkt bör därför, när det gäller uppskov som medgetts vid 1991 och tidigare års taxeringar, begränsas till de uppskov som vid tillämpningen av de äldre uppskovsreglerna var kopplade till en ersättningsfastighet som vid förvärvstidpunkten omfattade ett småhus.

Detsamma gäller uppskov som medgetts när förvärv av småhus skedde genom byggnation på förvärvad mark eller på mark som redan ägdes eller förfogades över när ursprungsfastigheten såldes.

I de fall den uppskovsbelastade fastigheten inte vid förvärvet omfattade ett småhus, så är inte heller uppskovet kopplat till en ersättningsbostad i den bemärkelse som begreppet avses ha i 47 kap. 11 b § IL.

Schablonintäkt ska således inte beräknas för uppskovsbelopp avseende fastighet som förvärvats som ersättning för en avyttring som t.ex. utgjorde rationaliseringsåtgärd inom jord- och skogsbruk och ersättningsfastigheten vid förvärvstidpunkten inte omfattade ett småhus eller mark avsett för bebyggelse med småhus.