Områden: Skattebetalning & borgenärsarbete

Datum: 2008-12-17

Dnr: 131 775569-08/111

1 Sammanfattning

När Skatteverket hos länsrätten ansöker om preskriptionsförlängning avseende skattefordringar ska verket inte dessutom yrka preskriptionsförlängning av aktuella grundavgifter, eftersom dessa är fullt accessoriska i förhållande till huvudfordringarna/skattefordringarna och således omfattas av "huvudansökningen".

2 Bakgrund och frågeställning

Fråga har uppkommit om Skatteverkets ansökan hos länsrätten om preskriptionsförlängning avseende skattefordringar, automatiskt omfattar också den grundavgift som har debiterats i samband med restföringen av respektive skattefordran, eller om verket explicit måste ansöka om förlängning också av preskriptionstiden för grundavgifterna.

3 Gällande rätt m.m.

Skatteverket får med stöd av 7 § lagen om preskription av skattefordringar m.m. (1982:188), SPL, hos länsrätten ansöka om förlängning av preskriptionstiden för skattefordringar. Av 5 § förordningen om avgifter vid Kronofogdemyndigheten (1992:1094) framgår att en grundavgift tas ut för varje exekutionstitel på grund av vilken verkställighet har sökts. Enligt 17 kap. 6 § utsökningsbalken (1981:774), UB, omfattar preskription av en huvudfordran även förrättningskostnad. Att grundavgift är en förrättningskostnad framgår av 2 § ovannämnda förordning.

4 Skatteverkets bedömning

Som framgår ovan tas en grundavgift ut för varje exekutionstitel av vilken verkställighet har sökts. Sådan grundavgift är således helt och hållet accessorisk i förhållande till huvudfordran. Av 17 kap. 6 § UB framgår följdriktigt att preskription av en huvudfordran omfattar även förrättningskostnad. Härav torde motsatsvis följa att om en huvudfordran p.g.a. preskriptionsförlängning inte längre är preskriberad, så är inte den till huvudfordringen kopplade grundavgiften det heller.

Detta innebär att om preskriptionstiden för en skattefordran förlängts, så omfattas också den till skattefordringen hörande grundavgiften automatiskt av motsvarande preskriptionsförlängning, och detta utan någon specifik ansökan från Skatteverket gällande denna avgift. Preskriptionstiden för grundavgiften är alltså direkt avhängig preskriptionstiden för huvudfordringen.