Områden: Fastighetstaxering

Datum: 2007-06-11

Dnr: 131 87184-07/111

2018-10-09

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Indelning av biogasanläggning, dnr 202 387104-18/111

1 Sammanfattning

En biogasanläggning, som till övervägande del används i syfte att framställa biogas, ska indelas som industribyggnad. I de fall biogas tillvaratas som en sekundärprodukt, t.ex. från en deponi av organiskt avfall eller i ett avloppsreningsverk, ska dock den primära verksamheten i byggnaden ligga till grund för indelning i byggnadstyp.

2 Bakgrund och frågeställning

Utvinning av biogas, som bl.a. kan användas som drivmedel eller för uppvärmning, kan ske på flera olika sätt. Antingen kan utvinningen ske direkt ur en deponi med organiskt avfall, genom rötning av avloppsslam vid ett avloppsreningsverk eller genom framställning i en biogasanläggning. Vid framställning av biogas i särskild anläggning utgörs "råvaran" vanligen av en blandning av organiskt avfall från t.ex. hushåll, avloppsslam och ensilage eller flytgödsel. Lantbrukarna som levererar ensilage och flytgödsel erhåller i utbyte biogödsel som bland annat kan användas i ekologisk odling.

Fråga har uppkommit om en biogasanläggning ska indelas som reningsanläggning eller hänföras till industribyggnad.

3 Gällande rätt m.m.

Av 2 kap. 2 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152),FTL, framgår hur byggnader ska indelas i byggnadstyper. Dessa är småhus, hyreshus, ekonomibyggnad, kraftverksbyggnad, industribyggnad, specialbyggnad och övrig byggnad.

Av 3 kap. 2 § FTL framgår att specialbyggnader är undantagna från skatteplikt. Skälet härtill är att de används för samhällsnyttiga ändamål.

Med industribyggnad avses byggnad som är inrättad för industriell verksamhet och som inte utgör kraftverksbyggnad.

Specialbyggnad uppdelas i elva olika undergrupper, varav en av dessa utgör reningsanläggning. Till reningsanläggning hänförs enligt lagrummet vattenreningsverk, avloppsreningsverk, anläggning för förvaring av radioaktivt avfall, sopstation och liknande samt pumpstation som hör till sådan anläggning. Genom SFS 2001:546 förtydligades 2 kap. 2 § FTL och det slogs fast att: "Som reningsanläggning avses inte anläggning där verksamheten i allt väsentligt utgör ett led i en industriell process".

Av förarbetena till SFS 2001:546 (prop. 2000/01:121 s. 42) framgår att enbart byggnader som har till syfte att ta hand om avfall av olika slag ska hänföras till reningsanläggning.

Regeringsrätten har i en dom från 2006 (RÅ 2006:49) hänfört en anläggning för återvinning av papper, plast och andra produkter till reningsanläggning. Regeringsrätten konstaterar att den dominerande verksamheten utgör ett självständigt led i en återvinningskedja som avslutas med att det av bolaget rensade, balade och vidaresålda pappersmaterialet bearbetas av köparna till åter brukbart papper. Det förhållande att avfall fått ett kommersiellt användningsområde förtar inte återvinningsverksamheten dess samhällsnyttiga inslag.

4 Skatteverkets bedömning

Utvinning av biogas kan, som framgår ovan, ske på olika sätt. Utvinning som sker direkt i en deponi av organiskt avfall eller i ett avloppsreningsverk innebär i huvudsak endast ett tillvaratagande av den biogas som ändå bildas i det aktuella avfallet. Biogasen kan i sådant fall anses utgöra en sekundärprodukt. Indelning i byggnadstyp ska därvid ske utifrån den primära verksamheten i byggnaden.

Det förekommer att sådan gas samlas in, av miljö- och säkerhetsskäl, och facklas bort om den inte får någon användning.

Om däremot framställningen sker i en separat anläggning blir bedömningen en annan. I ett sådant fall är huvudsyftet inte i första hand att ta hand om avfall, även om sådant till betydande del används i processen, utan att framställa biogas. En sådan anläggning kan därför inte hänföras till reningsanläggning utan ska i stället delas in som industribyggnad. Detta gäller oberoende av den samhällsnytta som är förenad med en sådan verksamhet.

Styrsignalen ska tillämpas vid fastighetstaxering.