Områden: Fastighetstaxering

Datum: 2006-05-17

Dnr: 131 250621-06/111

2018-10-19

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Indelning av djursjukhus, dnr 202 387116-18/111.

1 Sammanfattning

Vid indelning i byggnadstyp ska byggnader inrättade för djursjukvård normalt indelas som övrig byggnad. 

2 Bakgrund och frågeställning

 Det har blivit allt vanligare med byggnader som i sin helhet är inrättade för djursjukvård, s.k. djursjukhus eller djurkliniker. Frågan gäller hur dessa ska indelas vid fastighetstaxering.

Frågan har uppkommit bl.a. mot bakgrund av följande förhållanden. Det förekommer att sådana byggnader har en flexibel planlösning och hög standard ifråga om ytskikt och ljusförhållanden m.m. På grund härav ger de närmast intryck av att kunna jämställas med kontor, butik eller liknande. Emellertid förutsätter användningen som djursjukhus också särskilda installationer i byggnaden, t.ex. röntgenrum med blyplåtväggar, som kan motivera annan indelning än hyreshus. De kan dessutom vara belägna i ren landsbygdsmiljö eller i tätorter, vilket påverkar möjligheterna till alternativ användning. 

3 Gällande rätt m.m.

Av 2 kap. 2 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152),FTL, framgår hur byggnader ska indelas i byggnadstyper.

Dessa är småhus, hyreshus, ekonomibyggnad, kraftverksbyggnad, industribyggnad, specialbyggnad och övrig byggnad. Nedan berörs endast byggnadstyper som i någon mån kan vara berörda vid nu aktuell frågeställning.

Av 2 kap. 2 § FTL framgår, såvitt nu är ifråga, att byggnad som är inrättad till kontor, butik, hotell, restaurang eller liknande ska utgöra hyreshus. Av Skatteverkets allmänna råd SKV A 2004:13 framgår bl.a. att som hyreshus bör, oavsett den pågående användningen, även indelas byggnader som i fråga om standard, planlösning och ljusförhållanden är inrättade för kontor, utställning eller butik. Exempel på byggnader av sistnämnda slag är vissa hantverkshus och hus i företagsbyar med flexibel konstruktion och hög standard. Dessa byggnader får anses inrättade för det användningssätt som ger den högsta hyresintäkten, dvs. kontorsändamål.

Som ekonomibyggnad indelas, enligt 2 kap. 2 § FTL, byggnad som är inrättad för jordbruk eller skogsbruk och som inte är inrättad för bostadsändamål, såsom djurstall, loge, lada, maskinhall, lagerhus, magasin och växthus. Även växthus och djurstall som inte har anknytning till jordbruk eller skogsbruk indelas som ekonomibyggnad.

Byggnad som används för t.ex. sjukvård, missbrukarvård, omsorger om barn och ungdom och kriminalvård ska enligt 2 kap. 2 § FTL hänföras till specialbyggnad/vårdbyggnad.

Enligt 2 kap. 2 § FTL framgår att byggnad som inte kan hänföras till någon av de andra byggnadstyperna ska indelas som övrig byggnad.

Av prop. 1979/80:40 s 74 framgår att byggnad som används för vård av djur t.ex. djursjukhus inte ska indelas som vårdbyggnad, se även RÅ 79 1:82.  

4 Skatteverkets bedömning

Av framställningen ovan kan utläsas att djursjukhus inte ska indelas som ekonomibyggnad eller vårdbyggnad. Med beaktande av vad som anges i Skatteverkets allmänna råd SKV A 2004:13 skulle det kunna bli aktuellt att dela in en byggnad som är inrättad till djursjukhus som hyreshus. En sådan användning kräver dock i regel särskilda installationer som förtar byggnadens karaktär av hyreshus. Normalt bör därför djursjukhus indelas som övrig byggnad.

Det bör dock noteras att vissa av de byggnader som har inrättats som komplement till byggnader för djursjukvård ska indelas som hyreshus, t.ex. rena administrationsbyggnader i form av kontor eller liknande.

Styrsignalen ska tillämpas vid fastighetstaxering.