Kupongskatt tas ut på utdelning från svenskt aktiebolag, svensk värdepappersfond och specialfond samt europabolag med säte i Sverige.
Kupongskatt tas enligt 1 § KupL ut för utdelning på
Med utdelning på aktie i svenskt aktiebolag avses utdelningar enligt aktiebolagslagen (ABL).
Begreppet utdelning finns inte definierat i skattelagstiftningen. Bedömningen av vad som skatterättsligt ses som utdelning grundar sig enligt praxis på reglerna i ABL.
Med utdelning avses inte bara utbetalningar i pengar utan även överföring av annan egendom.
Alla förmåner som en aktieägare får från bolaget och som innebär en förmögenhetsöverföring till aktieägaren ska i princip beskattas som utdelning, t.ex. om bolaget låter aktieägaren förvärva egendom mot ett vederlag som understiger marknadsmässigt pris.
Om det är fråga om utbetalning p.g.a. andelar i ett onoterat bolag har en fysisk person som beskattas enligt IL rätt till nedsättning av det beskattningsbara beloppet till fem sjättedelar (42 kap. 15 a § IL). Någon sådan nedsättning är inte möjlig enligt kupongskattelagen. Skatteverket anser dock att även en begränsat skattskyldig fysisk person, med stöd av EU-rätten, har rätt till en nedsättning av det beskattningsbara beloppet till fem sjättedelar (Skatteverkets ställningstagande om beskattning av utbetalning vid likvidation, inlösen och återköp).
En begränsat skattskyldig person ska betala kupongskatt på utdelning på kvalificerade andelar i fåmansföretag som är svenska aktiebolag (1 § KupL). Någon fördelning mellan tjänst och kapital görs inte då det inte finns några bestämmelser om en sådan fördelning enligt KupL.
Med utdelning avses enligt 2 § andra stycket KupL även följande utbetalningar
Nytt: 2024-12-19
Från den 1 januari 2025 behandlas tilldelning av inlösenaktier till aktieägarna i samband med att ett aktiebolag minskar aktiekapitalet för återbetalning till aktieägarna med indragning av aktier, eller genom att bolaget förvärvar egna aktier, som utdelning enligt kupongskattelagen. Det gäller dock inte sådan tilldelning som sker i utbyte mot aktier i bolaget. Med inlösenaktie avses en aktie som utan valmöjlighet för aktieägare ska lösas in eller förvärvas av aktiebolaget för en viss ersättning. Kupongskatt ska tas ut på ett belopp som motsvarar den ersättning som betalas till aktieägaren när aktien löses in eller förvärvas (2 § KupL i dess lydelse från den 1 januari 2025).
När kupongskatt tas ut vid tilldelningen ska den utbetalning som sker när inlösenaktien löses in inte ses som utdelning (2 § KupL i dess lydelse från den 1 januari 2025).
Om en begränsat skattskyldig fysisk person får en utbetalning i samband med ett svenskt aktiebolags likvidation samt vid inlösen eller återköp av aktier i ett svensk bolag kan inkomsten vara skattepliktig både som utdelning enligt kupongskattelagen och som kapitalvinst enligt tioårsregeln i IL. I en sådan situation anser Skatteverket att kupongskattelagen har företräde som speciallagstiftning (lex specialis) och därför ska tillämpas (Skatteverkets ställningstagande om beskattning av utbetalning vid likvidation, inlösen och återköp).
När en obegränsat skattskyldig fysisk person får en utbetalning i samband med likvidation, inlösen eller återköp håller utbetalaren inte inne någon skatt. Vid kapitalvinstberäkningen får avdrag för omkostnadsbeloppet göras vilket innebär att skatt inte betalas på utbetalningens bruttobelopp. För en begränsat skattskyldig fysisk person ska utbetalaren däremot hålla inne skatt på hela utbetalningen. Personen måste ansöka om återbetalning av kupongskatt och får först i samband med det avdrag för omkostnadsbeloppet. Skatteverket anser att denna skillnad inte är förenlig med EU-rätten. Den som ska hålla inne kupongskatt får därför beakta omkostnadsbeloppet redan vid utbetalningen om information om rätt belopp finns hos denna (Skatteverkets ställningstagande om beskattning av utbetalning vid likvidation, inlösen och återköp). Om omkostnadsbeloppet inte har beaktats när skatten hölls inne kan den utdelningsberättigade ansöka om återbetalning.
En begränsat skattskyldig person beskattas för den löpande avkastningen på tillgångarna på ett investeringssparkonto enligt de vanliga regler som gäller för begränsat skattskyldiga. Detta innebär att utdelning på svenska aktier beskattas med kupongskatt.
Mer information om beskattning av investeringssparkonto för begränsat skattskyldiga personer hittar du under Investeringssparkonto.
Obegränsat skattskyldiga personer som har ett pensionssparkonto är skattskyldiga till avkastningsskatt på tillgångarna på kontot. Begränsat skattskyldiga personer omfattas inte av denna skattskyldighet till avkastningsskatt. En begränsat skattskyldig person som har ett pensionssparkonto beskattas i stället för utdelning på tillgångarna på kontot på vanligt sätt. Detta innebär att utdelningar på svenska aktier på ett pensionssparkonto beskattas enligt kupongskattelagen.
Under vissa förutsättningar är utdelning i form av aktier i annat bolag skattefri för obegränsat skattskyldiga personer, s.k. lex Asea (42 kap. 16 § IL). Sådan utdelning är inte heller skattepliktig för begränsat skattskyldiga (1 § KupL).
Skatteverket anser att en utdelning till ett Aktiengesellschaft i Liechtenstein är undantagen från kupongskatt enligt 4 § sjätte och sjunde styckena KupL även om kravet på likartad beskattning i 2 kap. 5 a § IL inte är uppfyllt. En förutsättning är dock att villkoren för skattefri utdelning i övrigt är uppfyllda. Enligt Skatteverket är ett uttag av kupongskatt i en sådan situation ett hinder för den fria etableringsrätten i EES-avtalet som inte kan rättfärdigas.