Områden: Fastighetstaxering

Datum: 2005-03-02

Dnr: 130 115082-05/111

Detta ställningstagande upphör att gälla (se ställningstagande med dnr 202 371947-17/111) och ersätts av information i Rättslig vägledning.

1 Sammanfattning

Ridhus, som inte utgör specialbyggnad, ska normalt indelas som ekonomibyggnad och hänföras till övriga ekonomibyggnader (byggnadskategoriklass 60). Värdering bör ske i enlighet med Skatteverkets allmänna råd SKV A 2004:10 avsnitt 8.4.

2 Bakgrund och frågeställning

I samband med den allmänna fastighetstaxeringen av lantbruk, AFT-05, har fråga uppkommit om hur ridhus ska indelas och värderas.

3 Gällande rätt m.m.

Indelning av byggnader i olika byggnadstyper regleras i 2 kap. 2 § fastighetstaxeringslagen (1979:1152),FTL.

Därav framgår bl.a. att byggnad som är inrättad för jordbruk eller skogsbruk och som inte är inrättad för bostadsändamål, såsom djurstall, loge, lada, maskinhall, lagerhus, magasin och växthus ska hänföras till ekonomibyggnad. Detta gäller även växthus och djurstall som inte har anknytning till jordbruk eller skogsbruk. Dessutom gäller att byggnad som används för bad, sport, idrott och liknande - under förutsättning att allmänheten har tillträde till anläggningen - ska, oavsett vad ovan sagts, indelas som specialbyggnad.

Vidare stadgas i 2 kap. 2 § FTL att byggnad som inte ska utgöra någon av de i lagen uppräknade byggnadstyperna - småhus, hyreshus, ekonomibyggnad, kraftverksbyggnad, industribyggnad eller specialbyggnad - ska utgöra övrig byggnad.

I 1 kap. 10 § fastighetstaxeringsförordningen (1993:1139), FTF, regleras beträffande ekonomibyggnader hur värdefaktorn byggnadskategori ska indelas i klasser med hänsyn till hur byggnaden är inrättad.

Av 1 kap. 13 och 15 §§ FTF framgår att övriga byggnader värderas på samma sätt som industribyggnader.

4 Bedömning

Byggnad som är inrättad för jordbruk eller skogsbruk ska enligt 2 kap. 2 § FTL indelas som ekonomibyggnad. Även om ett ridhus inte direkt kan anses inrättat för sådan verksamhet ligger det ändå, enligt Skatteverkets uppfattning, närmast till hands att indela en sådan byggnad som ekonomibyggnad såvida fråga inte är om specialbyggnad.

Vid den klassindelning som ska göras beträffande ekonomibyggnader, enligt 1 kap. 10 § FTF, bör ridhus hänföras till byggnadskategoriklass 60. Ridhus av enkel beskaffenhet bör därvid, i överensstämmelse med Skatteverkets allmänna råd SKV A 2004:10 avsnitt 8.4, värderas på samma sätt som byggnadskategori 11. För övriga ridhus bör ledning för värderingen hämtas från anläggningskostnaderna och åldern. Värdet bör bestämmas så som framgår av nämnda allmänna råd.

Styrsignalen ska tillämpas vid fastighetstaxering av lantbruksenheter.