Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Datum: 2013-03-25

Dnr: 131 169672-13/111

1 Sammanfattning

Inbetald ansökningsavgift kan inte återbetalas när en komplett ansökan om godkännande som gåvomottagare har gjorts. Ett beslut i fråga om begäran om återbetalning meddelas med stöd av förvaltningslagen.

2 Frågeställning

För att en ansökan om godkännande av gåvomottagare ska kunna prövas av Skatteverket krävs att den i lag föreskrivna ansökningsavgiften är inbetald. Fråga är om denna avgift kan återbetalas om ansökan återkallas av sökanden. Dessutom om ansökningsavgiften, vid återkallelse, kan kvarstå till dess förutsättningarna för en ny ansökan föreligger.

3 Gällande rätt m.m.

Den som vill bli godkänd som gåvomottagare ska ansöka om detta hos Skatteverket (9 § lag (2011:1269) om godkännande av gåvomottagare vid skattereduktion för gåva, gåvomottagarlagen, GML). Till ansökan, som ska göras på fastställt formulär, ska bifogas de handlingar den sökande önskar åberopa.

Av 12 § gåvomottagarlagen framgår att den som ansöker om godkännande ska betala en ansökningsavgift. Det är en förutsättning för att Skatteverket ska få påbörja prövningen av en ansökan att denna avgift är inbetald.

Den ansökningsavgift som inbetalas i samband med ansökan om godkännande som gåvomottagare, och även den årsavgift som utgår för efterkommande år, ska finansiera Skatteverkets hanteringskostnader i samband med godkännande och kontroll av gåvomottagare (prop. 2011/12:1, s. 463). Att inbetald avgift utgör en förutsättning för prövning av ansökan framgår, förutom av lagtexten, också av uttalande i förarbetena. Ansökningsavgiften och årsavgiften uttas med samma belopp av alla sökande respektive gåvomottagare.

I propositionen uttalas beträffande återbetalning av inbetald ansökningsavgift

”En ansökningsavgift betalas inte tillbaka om den ansökan som avgiften avser avslås.” (prop. 2011/12:1 s. 463).

Beslut om godkännande, förlängning och återkallelse av godkännande finns särskilt reglerat i gåvomottagarlagen och för dessa typer av beslut gäller en omprövnings- och överklagandetid om två månader (20 § GML).

Beslut om återbetalning av ansökningsavgift finns inte särskilt reglerad i gåvomottagarlagen eller gåvomottagarförordningen (2011:1295). Förvaltningslagen (1986:223), FL, ska tillämpas i sådana situationer då myndighets handläggning inte finns reglerad i särskild lagstiftning (3 § FL).

Tiden för att överklaga ett beslut är här tre veckor från det man fått del av beslutet (23 § FL).

4 Bedömning

Systemet med skattereduktion för gåvor bygger på en ordning med förhandsgodkännande av gåvomottagare. Den som vill bli godkänd gåvomottagare ansöker hos Skatteverket. För att ansökan ska kunna prövas krävs att ansökningsavgiften är betald.

Med hänsyn till att inbetald ansökningsavgift är en förutsättning för att Skatteverket ska kunna pröva en ansökan finns heller inte något utrymme för att återbetala ansökningsavgiften vid ett avslag. Detta har i förarbetena uttryckts som att ansökningsavgiften inte betalas tillbaka om den ansökan som avgiften avser avslås. Ansökningsavgiften ska täcka handläggningskostnaderna och är inte en avgift för att erhålla godkännandet.

För den händelse en ansökan om godkännande återkallas efter det den kommit in men innan Skatteverket hunnit fatta beslut – om bifall eller avslag – innebär detta enligt Skatteverkets bedömning inte heller någon rätt till återbetalning. Vid en fullständig ansökan – ansökningshandling enligt fastställt formulär samt inbetald ansökningsavgift – inleder Skatteverket sin handläggning av ärendet. Något skäl att bedöma denna situation på annat sätt än vid avslag av en ansökan finns inte.

När det gäller möjligheten att få ha ansökningsavgiften innestående till dess förutsättningarna för ett godkännande uppfylls, t. ex. att den sökande blivit godkänd som inskränkt skattskyldig vid beslut om slutlig skatt vid ett tillfälle, får samma argument som när det gäller återkallelse anses vara för handen. Avgiften avser inte ett godkännande utan en kostnad för ansökningsförfarandet och kostnader härför uppkommer så snart ansökan och ansökningsavgift för ansökan kommer in.

Ett beslut att inte återbetala inbetald ansökningsavgift meddelas, i avsaknad av reglering i gåvomottagarlagen, med stöd av Förvaltningslagen. För ett sådant beslut gäller tre veckors besvärstid.