Områden: Punktskatter och trafikskatter (Energiskatt, koldioxidskatt, svavelskatt)

Datum: 2011-11-16

Dnr: 131 651138-11/111

Nytt: 2016-07-01

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Upphävande av ställningstagandet Undantag från skatteplikt för el som framställts i en solcellsanläggning eller annan anläggning utan generator, dnr. 131 291781-16/111.

1 Sammanfattning

El som framställts i en anläggning som inte har någon generator, såsom en solcellsanläggning, kan omfattas av undantaget från skatteplikt i 11 kap. 2 § 2 lagen (1994:1776) om skatt på energi (LSE). Sådan el är därmed undantagen från skatteplikt om övriga förutsättningar i bestämmelsen är uppfyllda.

En producent måste inte förfoga över en installerad generatoreffekt för att den el som denne framställer ska kunna undantas med stöd av bestämmelsen. Även el som framställts av en producent som bara förfogar över en eller flera anläggningar som inte har någon generator, såsom solcellsanläggningar, kan alltså omfattas av undantaget från skatteplikt i 11 kap. 2 § 2 LSE.

Bara anläggningar som har en generator ska beaktas vid bedömningen av hur stor installerad generatoreffekt en producent förfogar över.

2 Frågeställning

En solcellsanläggning har inte någon generator. Fråga har uppkommit om, och i vilken utsträckning, el som framställts i en sådan anläggning kan omfattas av undantaget från skatteplikt i 11 kap. 2 § 2 LSE.

3 Gällande rätt m.m.

El är inte skattepliktig om den framställts i Sverige av en producent som förfogar över en installerad generatoreffekt av mindre än 100 kilowatt och som inte yrkesmässigt levererar el, 11 kap. 2 § 2 LSE.

Enligt författningskommentaren rör 11 kap. 2 § 2 LSE el som framställts i andra små kraftverk än vindkraftverk, prop. 1994/95:54 s. 137.

4 Bedömning

Till skillnad mot vad som gäller för el som framställts i ett vindkraftverk finns inte något specifikt undantag för el som framställts i en solcellsanläggning.

Frågan är om, och i vilken utsträckning, el som framställts i en anläggning som inte har någon generator, såsom en solcellsanläggning, kan omfattas av undantaget från skatteplikt i 11 kap. 2 § 2 LSE.

Skatteverket anser att el som framställts i en anläggning som inte har någon generator, såsom en solcellsanläggning, kan omfattas av undantaget från skatteplikt i 11 kap. 2 § 2 LSE. Sådan el är därmed undantagen från skatteplikt om övriga förutsättningar i bestämmelsen är uppfyllda.

Bestämmelsen tar utgångspunkt i producenten och vilken installerad generatoreffekt denne förfogar över. En producent som bara förfogar över en eller flera solcellsanläggningar förfogar inte över någon installerad generatoreffekt alls. En producent som förfogar över en eller flera solcellsanläggningar samt en eller flera anläggningar med generator förfogar över en installerad generatoreffekt motsvarande den eller de andra anläggningarnas sammanlagda installerade generatoreffekt.

I bestämmelsen uppställs inte något krav på att elen ska ha framställts i en anläggning med generator för att kunna undantas från skatteplikt. Bestämmelsen kan enligt Skatteverkets uppfattning därmed inte tolkas så att bara el som producenten framställt i en anläggning med en generator ska kunna undantas med stöd av bestämmelsen.

Skatteverket anser vidare att bestämmelsen inte kan tolkas så att producenten måste förfoga över en installerad generatoreffekt för att den el som producenten framställer ska kunna undantas med stöd av bestämmelsen. Även el som framställts av en producent som bara förfogar över en eller flera anläggningar som inte har någon generator, såsom solcellsanläggningar, kan alltså omfattas av undantaget från skatteplikt i 11 kap. 2 § 2 LSE.

I och med att det i bestämmelsen uttryckligen anges att effektvillkoret ska utgå från den installerade generatoreffekten anser Skatteverket att bara anläggningar som har en generator ska beaktas vid bedömningen av hur stor installerad generatoreffekt en producent förfogar över.

Enligt författningskommentaren i prop. 1994/95:54 avser bestämmelsen små kraftverk. Såsom begränsningen uttryckts i lagtexten kan dock ingen vikt läggas vid författningskommentaren såvitt avser de nu aktuella frågorna. Hur stora anläggningar utan generator som den aktuella elen framställts i eller som producenten förfogar över saknar således betydelse vid tillämpningen av bestämmelsen.

Exempel

- sådan el som framställts i Sverige av en producent som bara förfogar över en eller flera anläggningar utan generator, exempelvis solcellsanläggningar, är inte skattepliktig om producenten inte yrkesmässigt levererar el,

- sådan el som framställts i Sverige av en producent som bara förfogar över en elproduktionsanläggning med en installerad generatoreffekt av mindre än 100 kilowatt och en solcellsanläggning är inte skattepliktig om producenten inte yrkesmässigt levererar el,

- sådan el som framställts i Sverige av en producent som förfogar över både en elproduktionsanläggning med en installerad generatoreffekt av 100 kilowatt eller mer och en solcellsanläggning kan inte undantas från skatteplikt med stöd av 11 kap. 2 § 2 LSE,

- sådan el som framställts i Sverige av en producent som förfogar över både ett vindkraftverk med en installerad generatoreffekt av 100 kilowatt eller mer och en solcellsanläggning kan inte undantas från skatteplikt med stöd av 11 kap. 2 § 2 LSE. Däremot undantas den el som framställts i vindkraftverket enligt 11 kap. 2 § 1 LSE om producenten inte yrkesmässigt levererar el.