Områden: Inkomstskatt (Tjänst), Socialavgifter

Datum: 2011-11-07

Dnr: 131 719825-11/111

Nytt: 2018-09-27

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Upphävande av ställningstagande ”Allmänt avdrag för trygdeavgifter när syke- och foreldrepenger betalas ut från Norge”, dnr 202 381263-18/111.

1 Sammanfattning

Skatteverket anser att allmänt avdrag för norska trygdeavgifter ska medges när avgifter betalas på syke- och foreldrepenger som beskattas i Sverige.

2 Frågeställning

En person som är obegränsat skattskyldig i Sverige kan få socialförsäkringsersättning i form av sjuk- och föräldrapenning utbetalda från ett annat land när han är omfattad av det utbetalande landets socialförsäkring. Exempel är syke- och foreldrepenger som betalas ut från Norge. Mottagare av syke- och foreldrepenger får betala trygdeavgifter i Norge på ersättningarna. Kan allmänt avdrag göras för dessa utländska obligatoriska socialförsäkringsavgifter, även om något arbete inte utförts under den period ersättningarna avser?

3 Gällande rätt m.m.

När personen är obegränsat skattskyldig beskattas oftast syke- och foreldrepenger här i Sverige. Är det fråga om utbetalningar från NAV begränsar inte det nordiska skatteavtalet beskattningen här i landet, se artikel 18. Credit (avräkningsmetoden) används för att undanröja eventuell dubbelbeskattning. Undantagsvis ska exempt (undantagandemetoden) tillämpas, se 7 § infogandelagen till det nordiska skatteavtalet. När det gäller utbetalningar från arbetsgivaren har Sverige rätt att beskatta den arbetsinkomst som gränsgångare tar emot, se artikel 15 och 19 samt protokollspunkt VI till avtalet. Detsamma gäller även för den ersättning som arbetsgivare betalar ut under exempelvis en sjukperiod eller under föräldraledighet.Av 62 kap. 6 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL framgår att allmänt avdrag ska göras för utländska obligatoriska socialförsäkringsavgifter. Detta gäller under förutsättning att

  • den avgiftsgrundande intäkten ska tas upp som intäkt för beskattningsåret i Sverige och
  • den skattskyldige pga. utfört arbete, enligt slutligt fastställd debitering eller liknande, ska betala avgifterna samt att
  • uttaget av avgifterna är i överensstämmelse med den nordiska socialförsäkringskonventionen eller någon av förordningarna 1408/71 respektive 883/2004.

I RÅ 2006 ref. 55 uttalade Högsta Förvaltningsdomstolen att det för rätt till avdrag för utländska socialförsäkringsavgifter krävs att avgift betalats pga. att personen haft en inkomst som varit knuten till beskattningsåret genom ett arbete som han utfört under detta år. Personen hade i detta fall tagit emot norsk pension.Norska syke- och foreldrepenger betalas ut enligt lov om folketrygd. Utbetalning görs främst via NAV. NAV är en sammanslagning av norska trygdeetaten och Aetaten och har bl.a. till uppgift att betala ut ersättningar enligt norsk socialförsäkring. Men en arbetsgivare kan betala ut samma ersättning och begära refusjon (ersättning) från NAV. Enligt samma lag ska trygdeavgift betalas enligt den procentsats som Stortinget fastställer. Trygdeavgifter betalas bl.a. av den som är försäkrad i Norge. När en person inkomstbeskattas i Norge fastställer norska skattemyndigheter storleken av trygdeavgiften. Trygdeavgifterna framgår av skatteoppgjøret (slutskattebeskedet). Beskattas inte personen i Norge, men han likväl är medlem i folketrygden, så är det NAV som fastställer och kräver in trygdeavgifterna. På ersättningar som syke- och foreldrepenger tas avgifterna ut med samma procentsats som den inkomst som ersättningen ersätter. Detta framgår av § 23-3 i folketrygdeloven.

4 Bedömning

Skatteverket anser att det ska göras en generös bedömning. Allmänt avdrag ska därför medges för norska trygdeavgifter som betalats i Norge på syke- och foreldrepenger.De nämnda ersättningarna, till skillnad från pensionsutbetalningar, betalas ut i stället för lön under en sjukperiod eller föräldraledighet. Det är dessutom normalt att anställningen fortsatt löper på under den tid ersättningarna betalas ut och att det är anställningsinkomsten eller motsvarande som ligger till grund för förmånerna.Av folketrygdeloven framgår att det är samma procentsatser som ska tillämpas, oavsett om det är lön eller någon av de nämnda ersättningarna. Detta ger också stöd för synsättet.Beskattas inte de norska ersättningarna i Sverige medges inte avdrag för trygdeavgiferna.