Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2011-08-24

Dnr: 131 557026-11/111

Nytt: 2016-05-26

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Beskattningsland vid tillträde till olika evenemang, mervärdesskatt, dnr 131 209264-16/111.

Skatteverket har i två ställningstaganden redogjort för sin syn vad gäller bedömning av beskattningsland vid tillhandahållande av pedagogisk aktivitet (2011-01-25, dnr 131 38072-11/111) och konferenstjänster (2011-01-25, dnr 131 38065-11/111). Därefter har följande frågor uppkommit.

Bedömningen nedan har gjorts med utgångspunkt från 5 kap. 11 och 11 a §§ mervärdesskattelagen 1994:200 samt artikel 32 rådets genomförandeförordning (EU) nr 282/2011.

Fråga 1 - utbildning som är begränsad i tiden

Förutsättning

Ett svenskt företag tillhandahåller utbildning inom ekonomi och redovisning. Kursernas längd varierar från en till fem dagar. Kurserna är fristående från varandra och de genomförs i Frankrike. Kunderna är svenska näringsidkare. Kan deltagande på dessa kurser anses vara tillträde till evenemang av pedagogisk karaktär?

Bedömning

Med evenemang avses olika arrangemang som sker på en specifik plats och är begränsade i tiden. Det är således fråga om en tillställning eller en händelse som arrangeras kortvarigt. Aktiviteter som är mer utsträcka i tiden utgör inte evenemang. I detta fall äger kurserna rum på en specifik plats i Frankrike och de är begränsade i tiden. Kurserna saknar till sin karaktär kontinuitet. Tjänsten ska bedömas som tillträde till ett evenemang av pedagogisk karaktär. Omsättningen är gjord utomlands eftersom evenemanget äger rum utanför Sverige.

Fråga 2 - utbildning som är utsträckt i tiden

Förutsättning

Ett svenskt företag sänder sin personal till Danmark på en truckförarutbildning. Utbildningen pågår under tre dagar varannan vecka under sex månader. Kan deltagande på denna utbildning anses vara tillträde till evenemang av pedagogisk karaktär?

Bedömning

I detta fall har utbildningen karaktär av kontinuitet. Den är utsträckt i tiden och pågår i korta intervaller under en längre tid. Deltagande i en sådan pedagogisk aktivitet utgör inte tillträde till evenemang. Beskattningsland ska bestämmas utifrån huvudregeln eftersom köparen är en svensk näringsidkare. Det innebär att tjänsten är omsatt inom landet.

Fråga 3 - konferenstjänst med information

Förutsättning

Ett läkemedelsföretag anordnar en kongress i Sverige som vänder sig till svenska och utländska läkare. Läkarna betalar en entréavgift till företaget. På kongressen informerar ett antal föreläsare om företagets produkter. Kongressen pågår ett par dagar. Ska företagets tillhandahållande till läkarna bedömas som en tjänst i form av tillträde till evenemang av pedagogisk eller vetenskaplig karaktär?

Bedömning

I företagets tillhandahållande till kongressbesökarna ingår ett pedagogiskt eller vetenskapligt moment. Entréavgifterna utgör ersättning för tillträde till ett evenemang av pedagogisk eller vetenskaplig karaktär. Tjänsten är omsatt inom landet eftersom evenemanget äger rum i Sverige.

Fråga 4 - konferenstjänst utan information

Förutsättning

Ett svenskt företag tillhandahåller till en kund i Danmark en sammansatt tjänst som innefattar lokal, teknisk utrustning, diverse administrativa tjänster samt restaurangtjänster. Tjänsterna tillhandahålls på en konferens i Sverige. Det ingår inte någon information i tillhandahållandet. Kunden köper konferenstjänsten för ett internt möte. Ska konferenstjänsten bedömas som en tjänst i form av tillträde till evenemang av pedagogisk eller vetenskaplig karaktär vilket innebär att den är omsatt inom landet då konferensen äger rum i Sverige?

Bedömning

För att det ska vara fråga om tillträde till evenemang måste det i tillhandahållandet av konferenstjänsten ingå ett pedagogiskt eller vetenskapligt moment. I detta fall saknas ett sådant moment varför beskattningsland ska bestämmas utifrån huvudregeln. Det innebär att omsättningen av konferenstjänsten är gjord utomlands eftersom kunden är näringsidkare i ett annat land.

Fråga 5 - marknadsföring i samband med konferens

Förutsättning

Det förekommer att företag mot ersättning till en konferensarrangör ges möjlighet att marknadsföra sina varor och tjänster under en konferens t.ex. på en fonddag eller aktieträffsdag. Hur ska beskattningsland bestämmas i ett sådant fall?

Bedömning

Ett företag som betalar en konferensarrangör för att få marknadsföra sina varor och tjänster under konferensen betalar inte för att få tillträde till evenemanget. Företaget betalar i stället för möjligheten att på bästa sätt exponera sina produkter. Det innebär att beskattningsland ska bestämmas utifrån huvudregeln. Tjänsten är omsatt inom landet om köparen av tjänsten är en svensk näringsidkare. Om köparen är en utländsk näringsidkare är tjänsten omsatt utomlands.

Fråga 6 - tillträde till evenemang i flera led

Förutsättning

En svensk konferensarrangör säljer biljetter som ger rätt till tillträde till en konferens av pedagogisk karaktär i Sverige till ett svenskt företag. Detta företag säljer i sin tur i eget namn biljetterna vidare till ett tyskt företag vars anställda ska delta på konferensen. Hur ska beskattningsland bestämmas för dessa transaktioner?

Bedömning

En biljett som ger innehavaren rätt till tillträde till en specifik konferens utgör förskottsbetalning av en beställd tjänst. Om utställaren säljer sådana biljetter till någon annan som i sin tur i eget namn säljer dem vidare till konferensdeltagarna ska varje tillhandahållande bedömas var för sig. Båda försäljningarna avser tillträde till evenemang av pedagogisk karaktär. Det innebär i aktuellt fall att såväl konferensarrangörens som det svenska företagets omsättning är gjorda inom landet eftersom konferensen äger rum i Sverige.