Områden: Mervärdesskatt

Datum: 2011-01-25

Dnr: 131 38109-11/111

Nytt: 2016-05-26

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Beskattningsland vid tillträde till olika evenemang, mervärdesskatt, dnr 131 209264-16/111.

1 Sammanfattning

Med tillträde till en mässa avses en mässarrangörs tillhandahållande av biljetter till dem som deltar som besökare på mässan. Om det är fråga om tillträde till mässa anses tjänsten omsatt inom landet om mässan äger rum i Sverige oberoende av om köparen är näringsidkare eller inte.

2 Bakgrund och frågeställning

Från och med den 1 januari 2011 gäller en ny bestämmelse för omsättningsland för tillträde till olika evenemang såsom mässor när köparen är en näringsidkare.

Frågan är vad som omfattas av begreppet "tillträde till" mässa och som därför ska bedömas utifrån den nya omsättningslandsregeln.

3 Gällande rätt m.m.

Enligt huvudregeln är en tjänst som tillhandahålls en näringsidkare som agerar i denna egenskap omsatt inom landet om näringsidkaren antingen har sitt säte här i landet eller har ett fast etableringsställe till vilket tjänsten tillhandahålls. Om tjänsten tillhandahålls ett fast etableringsställe som näringsidkaren har i ett annat land är tjänsten omsatt utomlands (5 kap. 5 § första stycket mervärdesskattelagen [1994:200], ML, och artikel 44 i rådets direktiv 2006/112/EG om ett gemensamt system för mervärdesskatt, mervärdesskattedirektivet).

Ett tillträde till ett pedagogiskt, kulturellt, vetenskapligt eller liknande evenemang såsom mässor och utställningar är omsatt inom landet om evenemanget faktiskt äger rum i Sverige och köparen är en näringsidkare. Detsamma gäller för tjänster i anknytning till tillträdet (5 kap.11 a§ ML och artikel 53 mervärdesskattedirektivet).

När köparen är någon som inte är näringsidkare anses en tjänst avseende bland annat pedagogiska, kulturella, vetenskapliga och liknande aktiviteter omsatt inom landet om aktiviteten äger rum här i landet. Detsamma gäller till dessa tjänster underordnade tjänster och tjänster som tillhandahålls av den som organiserar aktiviteten. Såsom liknande aktiviteter anges mässor och utställningar (5 kap. 11 § ML och artikel 54.1 mervärdesskattedirektivet).

Mervärdesskattekommittén beslutade nästan enhälligt att med "tillträde till" olika evenemang avses rätten att få tillträda ett arrangemang i utbyte mot en biljett eller betalning. Endast tjänster vars väsentliga drag består i beviljandet av ett sådant tillträde ska omfattas av bestämmelsen. Vidare beslutades nästan enhälligt att följande tjänster skulle anses ingå i begreppet tillträde till ett evenemang.

  1. Tillträde till föreställningar, teater, cirkus, mässor, underhållning, konserter, utställningar och liknande evenemang även om sådant inträde omfattas av säsongsbiljetter.
  2. Tillträde till sportevenemang såsom matcher eller tävlingar även om ett sådant inträde omfattas av säsongsbiljetter.
  3. Tillträde till pedagogiska eller vetenskapliga evenemang som t.ex. konferenser och seminarier (riktlinje från mervärdesskattekommitténs 91:a möte den 10-12 maj 2010).

4 Skatteverkets bedömning

Med tillträde till en mässa avses en mässarrangörs tillhandahållande av biljetter till dem som deltar som besökare på mässan. Om det är fråga om tillträde till mässa anses tjänsten omsatt inom landet om mässan äger rum i Sverige oberoende av om köparen är näringsidkare eller inte.

Övriga tjänster som tillhandahålls en näringsidkare och som har samband med en mässa ska bedömas med utgångspunkt i vilken typ av tjänst som faktiskt tillhandahålls. De flesta tjänster som har samband med mässa och som inte utgör tillträde till evenemang omfattas dock av huvudregeln vid bedömning av omsättningsland. Huvudregeln innebär att tjänsten är omsatt inom landet om köparen har sitt säte här i landet eller ett fast etableringsställe till vilket tjänsten har tillhandahållits.

Exempel på tjänst som inte utgör tillträde till mässa utan ska ses som en tjänst som omfattas av huvudregeln är utställarens deltagaravgift. En sådan tjänst avser rätten att få delta såsom utställare på mässan. Det är inte fråga om möjligheten att få besöka mässan i allmänhet utan tjänsten är beroende av att mässarrangören tillhandahåller tillträde till olika besökare som kommer och tittar och lyssnar på utställaren i dennes monter.

Om köparen av en annan tjänst än tillträdet i samband med en mässa är någon som inte är näringsidkare sker omsättningen inom landet om mässan äger rum i Sverige.