Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Datum: 2010-12-27

Dnr: 131 824147-10/111

1 Sammanfattning

Utgifter för till- och ombyggnad ska ingå i det anskaffningsvärde som ska minskas med näringsbidrag, om näringsbidraget avser sådana utgifter.

2 Bakgrund och frågeställning

Fråga har uppkommit om utgifter för till- och ombyggnad ska ingå i det anskaffningsvärde som ska minskas med näringsbidrag enligt29 kap. 6 § inkomstskattelagen (1999:1229), IL?

3 Gällande rätt m.m.

I 29 kap. 6 § IL anges att om ett näringsbidrag används för en sådan utgift för att anskaffa en tillgång som ska dras av genom värdeminskningsavdrag, ska anskaffningsvärdet minskas med bidraget. Om bidraget är större än det skattemässiga värde som återstår när minskningen ska göras, ska mellanskillnaden tas upp.

I 19 kap. 13 § IL anges att i anskaffningsvärdet ska också räknas in utgifter för till- eller ombyggnad.

I 19 kap. 15 § IL anges att särskilda bestämmelser om anskaffningsvärde för byggnader finns när det gäller näringsbidrag i 29 kap. 6 § IL.

I 20 kap. 11 § IL anges att anskaffningsvärdet för en markanläggning är den skattskyldiges utgifter för att anskaffa eller förbättra anläggningen.

4 Skatteverkets bedömning

Frågan föranleds av uttrycket "anskaffa en tillgång" i 29 kap. 6 § IL. Ska detta uttryck tolkas som att det endast avser nyanskaffningar eller inbegriper det även utgifter för till- och ombyggnad?

Det finns stöd i form av näringsbidrag som ges ut för till- eller ombyggnation.

När bestämmelserna kom till, uttalade departementschefen på s. 11 i prop. 1973:190 följande:

"Statsmakterna stöder genom bidrag näringsidkarna på en rad olika områden. I regionalpolitiken spelar bidrag i form av lokaliseringsstöd en framträdande roll. Även på andra områden, t. ex. näringshjälp som av sociala skäl utges till handikappade, har statsbidragen en stor betydelse. Dessa bidrag kan utgå för olika ändamål, t.ex. för att förvärva byggnad eller för ny-, till- eller ombyggnad av lokal eller annan anläggning som är nödvändig för mottagarens verksamhet eller för anskaffande av maskiner, arbetsredskap och verktyg. Bidrag kan också utgå för lönekostnader och sociala kostnader för de anställda".

På s. 12 i ovan nämnd prop. redogör departementschefen för då gällande praxis: "Utgår statsbidrag till bestridande av kostnader, som är avdragsgilla endast i form av årliga värdeminskningsavdrag, beskattas bidraget på det sättet att avskrivningsunderlaget för tillgångarna reduceras med bidragsbeloppet".

Sidan 12 avslutas med följande mening: "Nya bestämmelser bör således utformas efter de riktlinjer som gäller redan enligt nuvarande praxis".

Redan vid bestämmelsernas tillkomst omnämndes således bidrag för till- eller ombyggnad. Motsvarande uttryck i lagtexten var då "anskaffa tillgång" (SFS 1973:1098). Mot denna bakgrund anser Skatteverket att utgifter för till- och ombyggnad bör omfattas av bestämmelserna i 29 kap. 6 § IL, om avsikten med näringsbidraget varit att bestrida utgifter för sådan till- och ombyggnation.

Skulle utgifterna avse sådan ombyggnad som anges i 19 kap. 2 § IL, det s.k. utvidgade reparationsbegreppet, tillämpas 29 kap. 5 § IL.