Områden: Förvaltningsrätt & förfarande, Mervärdesskatt

Datum: 2008-06-09

Dnr: 131 228788-08/111

Nytt: 2020-01-24

Detta ställningstagande har ersatts av ställningstagandet Underrättelse om ett beslut om en kortare redovisningsperiod för mervärdesskatt dnr 8-31866.

1 Sammanfattning

Beslut om ändrad redovisningsperiod för mervärdesskatt på Skatteverkets initiativ enligt 10 kap. 14 b § första stycket andra punkten skattebetalningslagen (1997:483), SBL, ska meddelas i form av en särskilt uppsatt beslutshandling. Underrättelse om beslutet sker genom att beslutshandlingen expedieras.

Beslut om ändrad redovisningsperiod för mervärdesskatt på den skattskyldiges begäran enligt 10 kap. 14 b § första stycket första punkten SBL behöver inte meddelas i form av en särskilt uppsatt beslutshandling. Underrättelse om sådant beslut sker genom att ett registreringsbevis expedieras.

2 Bakgrund och frågeställning

Fråga har väckts om beslut enligt 10 kap. 14 b § SBL måste meddelas i form av en särskilt uppsatt beslutshandling.

3 Gällande rätt m.m.

Enligt 10 kap. 14 § SBL omfattar en redovisningsperiod en kalendermånad, om inte något annat särskilt föreskrivs.

Av 10 kap.14 a§ första stycket SBL framgår att för en sådan mervärdesskattskyldig som är skyldig att redovisa mervärdesskatt på beskattningsunderlag som exklusive gemenskapsinterna förvärv och import för beskattningsåret beräknas sammanlagt uppgå till högst 40 miljoner kronor, ska redovisningsperioden för mervärdesskatt vara tre kalendermånader.

Enligt 10 kap. 14 b § SBL ska Skatteverket besluta att redovisningsperioden för mervärdesskatt ska vara en kalendermånad i stället för tre, om den skattskyldige begär det (första stycket första punkten) eller om det finns särskilda skäl (första stycket andra punkten). Ett beslut enligt första stycket första punkten ska gälla minst tjugofyra på varandra följande redovisningsperioder, om inte särskilda skäl talar emot det. Ett beslut enligt första stycket andra punkten gäller till dess Skatteverket beslutar annat.

Skälen för ett beslut får enligt 20 § första stycket första punkten förvaltningslagen (1986:223) utelämnas bl.a. när beslutet inte går parten emot eller det av någon annan anledning är uppenbart obehövligt att upplysa om skälen.

Av 7 § första stycket första meningen skattebetalningsförordningen (1997:750), SBF, framgår att Skatteverket ska utfärda ett bevis om beslutad registrering enligt fastställt formulär.

4 Skatteverkets bedömning

Beslut enligt 10 kap. 14 b § SBL är per definition inte beskattningsbeslut (jfr 11 kap. SBL). Registreringsbeslut och liknande beslut, som till sin karaktär får anses ha mindre långtgående rättsverkningar än beskattningsbeslut kan ha, bör emellertid kunna fattas under samma förutsättningar som det är möjligt att fatta beskattningsbeslut. Indirekt kan detta sägas framgå av 3 kap. 1 § SBL jämförd med 7 § SBF. I sistnämnda paragraf sägs att Skatteverket ska utfärda ett bevis om beslutad registrering. Att det föreligger en skyldighet för Skatteverket att utfärda en skriftlig handling över den beslutade registreringen bör rimligen tolkas på så sätt att ett registreringsbeslut kan fattas genom en registrering i beskattningsdatabasen.

Om en skattskyldig i enlighet med 10 kap. 14 b § första stycket första punkten SBL begär att få redovisa mervärdesskatt för en kalendermånad istället för tre får hans begäran anses innefatta att Skatteverket ska fatta beslut enligt gällande författning. Skatteverkets beslut att bifalla en sådan begäran går inte den skattskyldige emot. Beslutet behöver därför inte motiveras.

Slutsatsen av det ovan sagda blir att beslut enligt 10 kap. 14 b § första stycket första punkten SBL inte behöver meddelas i form av en särskilt uppsatt beslutshandling. Underrättelse om beslutet sker genom att ett registreringsbevis expedieras.

Ett beslut enligt 10 kap. 14 b § första stycket andra punkten SBL fattas däremot på initiativ av Skatteverket och får anses gå den skattskyldige emot, oavsett hans inställning till beslutet. Ett sådant beslut behöver därför motiveras varför beslutet ska meddelas i form av en särskilt uppsatt beslutshandling. I detta fall underrättas den skattskyldige om beslutet genom att beslutshandlingen expedieras.