Dnr: 125-11

Ett utländskt företag som upplåter utrymme på en server placerad i Sverige utan att ha någon personal i Sverige eller ingå avtal i Sverige har ansetts ha fast driftställe här. Det utländska företag som placerar sin mjukvara på servern har inte ansetts ha fast driftställe i Sverige.

Skatterättsnämndens förhandsbesked den 12 juni 2013, dnr 125-11/D

Beskattningsår som börjar under kalenderåren 2012-2014

X är ett utländskt företag vars verksamhet består av att tillhandahålla tekniska tjänster samt tjänster inom bl.a. marknadsföring, försäljning och administration till andra koncernföretag. X ska förvärva en server som kommer att placeras i en hyrd lokal i Sverige. På servern kommer mjukvara att placeras som ägs av det utländska moderbolaget Y. Varken X eller Y kommer att ha någon anställd personal i Sverige. All övervakning av servern och tekniken kommer att utföras av personal i X och Y:s hemland. Det kommer inte att fattas några beslut eller ingås några avtal i Sverige. Frågan gäller om X och Y får fast driftställe i Sverige.

För Y:s del ansåg Skatterättsnämnden att enbart innehav av en sådan immateriell tillgång (mjukvara lagrad på X server) inte kan anses innebära att det finns plats för affärsverksamhet i Sverige. Det följer av lydelsen i 2 kap. 29 § IL och vinner också stöd i kommentaren till artikel 5 i OECD:s modellavtal (jfr punkt 42.2).

Genom att förvärva och placera en server i hyrda lokaler i Sverige kommer däremot X att ha en plats för affärsverksamhet här. Denna plats är stadigvarande. Vid prövningen av om X kommer att bedriva affärsverksamhet från denna plats fann Skatterättsnämnden att X verksamhet kommer att bestå av att som en koncernintern tjänst åt Y upplåta utrymme på servern. Eftersom det inte finns något ytterligare led i den tjänst som X ska utföra, utgör tillhandahållandet av utrymme på servern i Sverige bolagets kärnverksamhet. Detta gäller även om X verksamhet i denna del är begränsad till upplåtelse av utrymme på enbart en server. X får därför fast driftställe i Sverige.

Kommentar: Skatteverket har överklagat förhandsbeskedet till Högsta förvaltningsdomstolen avseende X verksamhet. X har ingen personal i Sverige och inga avtal undertecknas i Sverige. Den enda närvaro X har i Sverige är den server som finns placerad i en hyrd lokal. På denna server upplåts utrymme till Y att placera sin mjukvara. Skatteverket vill att Högsta förvaltningsdomstolen prövar om en uthyrd server medför att fast driftställe uppkommer (jfr punkt 8 och 10 i kommentaren till artikel 5 i OECD:s modellavtal).