Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet, Tjänst)

Dnr: 8030-11

Högsta förvaltningsdomstolens dom den 27 februari 2013, mål nr 8030-11

HFD 2013-02-27, Avdrag för ränta till bostadsrättsförening

Avdrag för ränta från medlem till bostadsrättsföreningen har inte medgivits, då den får anses ingå i den avgift som föreningen tar ut för att täcka sina kostnader

X har betalat ränta till en bostadsrättsförening i vilken hon är medlem, under tid då föreningen upplåtit lägenhet med bostadsrätt till henne Räntan grundas på lån från föreningen, som X använt för att betala insatsen, som ska finansiera föreningens utgifter för fastigheten. Omständigheterna i X:s fall är därmed ungefär desamma som de var i plenimålet RSV Dt 1973:8 och i RÅ 1984 Aa 143*.  Domstolen finner att även om det belopp, som X har betalat till föreningen, har betecknats som ränta får det anses ingå i den avgift som föreningen tar ut för att täcka sina kostnader, inklusive kapitalkostnader.

Kommentar: Enligt Skatteverket har domstolen behandlat den inbetalda räntan som en inbetalning av årsavgift. Årsavgifter är inte avdragsgilla oavsett om de avser att täcka kapitalkostnader eller andra kostnader i ett privatbostadsföretag. Domslutet bygger på att det upplånade beloppet har använts för att berika föreningen genom en inbetalning av insats eller på annat sätt.

* I plenimålet RSV Dt 1973:8 och i RÅ 1984 Aa 143 fann HFD att ränta från medlem till sin bostadsrättsförening inte var avdragsgill utan den ansågs hänförlig till sådan inbetalning till föreningen som medlem inte fick avdrag för.