Dnr: 29-11/D-92-11/D

Skatterättsnämnden har ansett att andelar i ett angolanskt Lda och ett chilenskt Ltda motsvarar ett svenskt aktiebolag och att andelarna är näringsbetingade.

Skatterättsnämndens förhandsbesked den 12 december.

Skatterättsnämnden har prövat om andelarna i ett angolanskt "sociedade por quotas" (Lda) och ett chilenskt "sociedad de responsabilidad limitada" (Ltda) ska anses motsvara ett svenskt aktiebolag.

 Skatterättsnämnden hänvisar till RÅ 2009 ref. 100 som gällde andelar i ett ryskt bolag av visst slag. Högsta förvaltningsdomstolen framhöll där att det av utredningen framgick att delägarna i det ryska bolaget inte var personligen ansvariga för bolagets skulder och ansåg att de civilrättsliga skillnader som förelåg mellan svenska aktiebolag och den ryska bolagsformen saknade betydelse i sammanhanget. Det ryska bolaget uppfyllde även kravet på att vara inkomstskattesubjekt i hemlandet.

 Inte heller i de båda aktuella bolagen kan delägarna göras ansvariga för bolagets skulder. Av utredningarna framgår vidare att ett angolanskt Lda och ett chilenskt Ltda även i övrigt civilrättsligt till stor del överensstämmer med ett svenskt aktiebolag. Vissa skillnader, som att delägarna i ett Lda och Ltda inte har aktier i bolaget utan procentuella andelar samt att en delägare kan uteslutas ur ett Lda, var förhållanden som förelåg också i ovan nämnda rättsfall. Eftersom både Lda och Ltda är föremål för inkomstbeskattning i sina respektive hemländer finner skatterättsnämnden att de båda bolagen får anses motsvara ett svenskt aktiebolag vid tillämpningen av reglerna om näringsbetingade andelar.

 Kommentar: Skatteverket överklagar inte förhandsbeskeden. Enda gången frågan om vad som motsvarar ett svenskt aktiebolag har prövats av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) är i RÅ 2009 ref. 100. HFD accepterade vissa civilrättsliga skillnader men pekade på att delägarna inte var personligen ansvariga för bolagets skulder. Även Skatterättsnämnden har framhållit denna omständighet. Skatteverket uppfattar därför att detta är en viktig faktor i prövningen av om ett utländskt företag ska anses motsvara ett svenskt aktiebolag. En annan nödvändig faktor är att bolagsformen är inkomstskattesubjekt i sitt hemland men detta påpekades redan i prop. 2002/03:96 s. 105.