Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Dnr: 5633-10

En skogsfastighet har mottagits benefikt och den tidigare ägaren har gjort skogsavdrag avseende fastigheten. Ska den nye ägaren, när denne avyttrar fastigheten, återföra dessa skogsavdrag till beskattning  i inkomstslaget näringsverksamhet i enlighet med bestämmelserna i 26 kap. 2 § IL?

Högsta förvaltningsdomstolens dom den 6 december 2011

Denna dom ersätter tidigare dom från Kammarrätten i Sundsvall (målnr 1902-09) 2010-07-15.

Taxeringsår 2004

Under 2003 sålde M sin del, hälften av skogsfastigheten X. Fastigheten hade hon erhållit i gåva från sin far. Denne hade tidigare medgivits skogsavdrag. Frågan i målet gäller om en säljare av en näringsfastighet är skyldig att återlägga givarens skogsavdrag, dvs. om kontinuitetsprincipen gäller i ett sådant här fall.

Länsrätten i Jämtlands län kom i sin dom 2009-05-14, mål nr 909-08 E, fram till att skogsavdraget skulle återföras enligt 26 kap. 2 § första stycket 2 IL.

M överklagade domen till kammarrätten.

Kammarrätten i Sundsvall ändrade i en dom daterad den 15 juli 2010, mål nr 1902-09 länsrättens dom och angav bl.a. följande.

Kammarrätten finner att en enskild vid avyttring av en näringsfastighet som erhållits som gåva inte är skyldig att återföra skogsavdrag som givaren av fastigheten har gjort. M:s överklagande ska därför bifallas.

Skatteverket överklagade domen till Högsta förvaltningsdomstolen.

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS AVGÖRANDE

Med bifall till överklagandet upphäver Högsta förvaltningsdomstolen kammarrättens dom i huvudsaken och fastställer det slut som länsrättens dom i denna del innehåller.

SKÄLEN FÖR AVGÖRANDET

M.H. har fått hälften av en näringsfastighet i gåva och har nu avyttrat sin del. Den tidigare ägaren har gjort skogsavdrag med 17 000 kr. Frågan i målet är om M.H. med anledning av avyttringen ska beskattas för 8 500 kr enligt återföringsregeln i 26 kap. 2 § första stycket 2 IL.För en fastighet som är taxerad som lantbruksenhet beräknas ett anskaffningsvärde för skog och skogsmark (21 kap. 6 §). En enskild näringsidkare får under innehavstiden göra skogsavdrag med högst 50 procent av detta värde. Detta är det s.k. avdragsutrymmet (21 kap. 6 och 9 §§). I takt med att skogsavdrag görs minskar avdragsutrymmet.

Det är alltså avdragsutrymmet som avgör de framtida möjligheterna till avdrag. För den som förvärvar en fastighet genom gåva eller annat benefikt fång bestäms avdragsutrymmet enligt 21 kap. 16 §. Bestämmelserna innebär att det gäller kontinuitet på så sätt att förvärvaren dels tar över den tidigare ägarens anskaffningsvärde, dels anses ha gjort skogsavdrag med samma belopp som den tidigare ägaren.

M.H. anses alltså själv ha gjort skogsavdrag. Avdragen ska återföras till beskattning enligt 26 kap. 2 § första stycket 2 IL. Överklagandet ska således bifallas.

Kommentar:

Två av justitieråden var av avvikande mening och ville avslå Skatteverkets yrkande. Målet har beteckningen HFD 2011 ref. 79. Kammarrättens i Sundsvall dom har tidigare refererats av Skatteverket.