Områden: Inkomstskatt

Dnr: 2291-11

Kammarrätten i Jönköping, 2011-10-05, mål nr 2291-11

Kammarrätten har medgett ett aktiebolag avräkning för utländsk skatt när bolaget har beskattats för tävlingsvinster från idrottslig verksamhet men den utländska skatten har påförts idrottsmannen personligen i det andra landet. 

Omständigheterna i målet var följande.

 AB X redovisade intäkter i form av prispengar från olika tävlingar som A deltagit i. I avtal mellan AB X och A angavs att parterna var överens om att intäkterna från tävlingsverksamheten i sin helhet skulle tillfalla bolaget och att A gavs möjlighet att för bolagets räkning ta emot prispengar. Skatteverket vägrade AB X avräkning för utländsk skatt eftersom skatten innehållits i A:s namn och inte i bolagets namn. Kammarrätten fann att det inte fanns något stöd i utredningen för att intäkterna skulle ha varit avsedda för A personligen. Skatteverket hade också godtagit att tävlingsintäkterna beskattats hos AB X. Kammarrätten fann att det inte fanns skäl att vägra AB X avräkning för den skatt som de utländska tävlingsarrangörerna innehållit i A:s namn. AB X medgavs därför avräkning med yrkat belopp.

 Kommentar:

Skatteverket har överklagat kammarrättens dom till Högsta förvaltningsdomstolen. Verket har i ett ställningstagande 2007-10-23 (dnr 131 615358-07/111) ansett att om en idrottsman redovisar utländska tävlingsvinster i sitt eget aktiebolag, medges inte bolaget avräkning för utländsk skatt som har innehållits i idrottsmannens namn i utlandet. Kravet på att vara skattskyldig för såväl svensk som utländsk skatt på samma inkomst är inte uppfyllt (jfr RÅ 2001 ref. 46). 

Underinstanserna uppfattar rättsläget på olika sätt när det gäller avräkning för utländsk skatt i de fall idrottsman "satt sig på bolag". Vissa domstolar anser att principen i RÅ 2001 ref. 46 om att avräkning bara medges om det är samma person som haft samma skattepliktiga inkomst i båda länderna, gäller även i dessa fall (bl.a. Kammarrätten i Jönköping 2002-06-14 i mål nr 279-2000). Andra domstolar ser annorlunda på situationen, vilket innebär att avräkning medges när en idrottsman "satt sig på bolag" (bl.a. Kammarrättens i Göteborg dom 2011-10-05 i mål nr 6541-10). Skatteverket har bedömt att den sistnämnda domen inte är lämplig att överklaga.

 Skatteverket fortsätter att tillämpa ovan nämnda ställningstagande.