Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Dnr: 2043-10

Kammarrätten i Stockholm, 2010-10-12, mål nr 2043-10

Inkomsttaxeringen 2007

Av uppgifter i deklarationen för A:s make framgick att han enligt ett gåvobrev den 1 februari 2006 överfört aktier och andelar i investeringsfond som premiebetalning till en av A ägd kapitalpensionsförsäkring i Irish Life International. Av gåvobrevet framgår att premie-inbetalningen uppgick till 546 000 kr bestående av aktie och fondandelar. Handlingar från försäkringsbolaget visar att aktierna fördes in i kapitalpensionsförsäkringen den 9 februari 2006 och att andelarna i aktiefonden fördes in i försäkringen den 15 februari 2006.

Skatteverket beskattade A för avyttring av aktierna och aktiefonderna. Genom att A har erhållit aktier och aktiefonder från sin make som sedan överlåtits till den utländska kapitalpensions-försäkringen har hon tillförts ett värde i sin kapitalpensionsförsäkring som motsvaras av den bortbytta egendomen. Med avyttring av egendom avses försäljning, byte eller därmed jämförlig överlåtelse av tillgångar. I och med att A överlåtit aktierna och aktie-fonden till kapitalpensionsförsäkringen så räknas detta som en avyttring och ska därmed kapitalvinstbeskattas. A:s make får anses ha skänkt henne medel och betalat in dessa till försäkringsbolaget för hennes räkning. Något inslag av gåva till försäkringsbolaget föreligger inte. Avyttringen av aktierna och aktiefonderna ska därför beskattas hos A. Länsrätten delade Skatteverkets uppfattning och beskattade A.

Kammarrätten i Stockholm anförde följande i sina domskäl.

Av gåvobrevet framgår att gåvan till A från hennes make utgörs av en premieinbetalning till en försäkring. A:s make har effektuerat gåvan till henne genom överföring av viss egendom -aktier och fondandelar - direkt till försäkringsföretaget. Det sätt på vilket hennes make effektuerat gåvan är en sak mellan honom och försäkringsföretaget och kan inte anses innebära att hon först fått aktierna och fondandelarna och sedan själv gjort premie-inbetalningen. De i målet aktuella transaktionerna utgör därför inte grund för beskattning av A för avyttring av aktierna och fondandelarna. A:s överklagande i huvudfrågan ska därför bifallas och påfört skattetillägg till följd därav undanröjas.

Kommentar: Domen kommer att överklagas då Skatteverket vill ha klarlagt vilken av makarna som ska beskattas, givaren eller gåvotagaren.