Områden: Inkomstskatt (Pensioner)

Dnr: 1536-10

Kammarrätten i Jönköping har funnit att de i målet anförda förhållandena utgör sådana synnerliga skäl som krävs för att IPS ska kunna avslutas i förtid.

 Av 58 kap. 32 § andra stycket inkomstskattelagen (1999:1229), IL, framgår att Skatteverket får medge att IPS avslutas genom en utbetalning i förtid om pensionsspararen är på obestånd  och genom en utbetalning kan få en varaktig lösning på sina ekonomiska problem eller om det i övrigt finns synnerliga skäl (dispensregeln). I förarbetena till bestämmelsen anges att dispensregeln är avsedd att tillämpas när en utebliven utbetalning närmast framstår som stötande. Vidare anges att det således inte är tillräckligt för dispens att den skattskyldige hamnat i allvarliga ekonomiska svårigheter och förhållandena är ömmande. Det framhålles att dispensprövningen, mot bakgrund av att reglerna avser ett långsiktigt pensionssparande, ska vara starkt restriktiv (prop. 1992:93/187 s. 205). Dispensgrunden synnerliga skäl har även kommenterats i prop. 1993/94:85. På s. 52-53 framförs att grunden är avsedd som en säkerhetsventil i fall där mer säregna förhållanden medför en uppenbar och trängande behov av pensionskapitalet. Det uttalas vidare att dispensmöjligheten således syftar till att avhjälpa en inlåsning av kapitalet som annars framstår som direkt stötande. 

I förevarande fall har den skattskyldige uppgivit att hon och familjen har ekonomiska svårigheter och att hon till följd av sjukdom inte kommer att uppnå pensionsåldern. Av utredningen i målet, bl.a. ett medicinskt underlag, framgår inte annat än att uppgifterna är riktiga. Med pensionskapitalet kan hon sätta en guldkant på tillvaron medan hon fortfarande har ork kvar samt även betala tillbaka lånet från föräldrarna. Skatteverkets inställning i målet har varit, mot bakgrund av ovanstående förarbetsuttalanden, att den skattskyldiges sjukdom i sig inte innebär att dispensgrunden synnerliga skäl är uppfylld utan att det även krävs ett trängande behov av pensionskapitalet. Såväl Förvaltningsrätten i Linköping som Kammarrätten i Jönköping har emellertid funnit att omständigheterna i målet är sådana att synnerliga skäl för att avsluta IPS i förtid får anses föreligga. Enligt kammarrättens bedömning av förhållandena i målet föreligger sådana skäl oaktat den skattskyldiges ekonomiska situation. 

Kommentar: 

Det ligger i sakens natur att bedömningen av om det föreligger synnerliga skäl för en förtida utbetalning av pensionskapitalet måste göras i varje enskilt fall. Vägledande rättspraxis från Regeringsrätten saknas när det gäller vilka omständigheter som ska beaktas vid bedömningen av rekvisitet i fråga. Det får därmed anses osäkert om en dokumenterad mycket svår sjukdom redan i sig kan anses utgöra sådana synnerliga skäl som krävs för dispens eller om även andra omständigheter, som den skattskyldiges behov av pensionskapitalet och den avsedda användningen, ska beaktas. Med hänsyn till omständigheterna i målet har Skatteverket beslutat att inte överklaga domen.