Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Dnr: 6687-11-6688-11

Högsta förvaltningsdomstolens dom den 25 oktober 2012, mål nr 6687-11 och 6688-11. 

Högsta förvaltningsdomstolen konstaterar att Sveriges rätt att beskatta schablonintäkt inte begränsas av det nordiska skatteavtalet.

Omständigheterna i målet var följande:

Klagande är bosatta och har hemvist i Finland i enlighet med det nordiska skatteavtalet. De har uppskovsbelopp från en tidigare bostadsförsäljning och ska därmed, enligt bestämmelserna i 47 kap. 11 b § IL, ta upp en schablonintäkt. Detta gäller även begränsat skattskyldiga. Frågan i målet gällde huruvida Sveriges rätt att beskatta schablonintäkten begränsas av skatteavtalet.

HFD konstaterar inledningsvis att kravet för att Sveriges rätt att beskatta ska vara begränsad är att intäkterna kan inordnas i någon av avtalets s.k. fördelningsartiklar och att den enda artikel som då skulle kunna komma ifråga är artikel 22 om annan inkomst. För att artikeln ska vara tillämplig fordras dock att det ska vara fråga om en inkomst i avtalets mening. Vad som avses med uttrycket inkomst definieras inte i avtalet vilket innebär att uttrycket, med stöd av avtalets tolkningsregel, ska anses ha den betydelse som det har enligt svensk intern rätt. I första hand ska man dock, enligt HFD, genom en tolkning av avtalet försöka fastställa parternas avsikt.

Domstolen konstaterar vidare att man vid denna tolkning bör hämta ledning från de övriga fördelningsartiklarna i avtalet vilka enligt HFD tar sikte på inkomster som på något sätt berikar den skattskyldige och tillför denne skatteförmåga, såsom ersättningar, avkastning, vinster m.m. Schablonintäkten ifråga har inte denna karaktär utan är en teknisk konstruktion som skapats i syfte att räntebelägga en skattekredit. Den utgör således inte en i reell mening uppburen inkomst som kan jämställas med sådana inkomster som räknas upp i övriga fördelningsartiklar. HFD kan heller inte finna att det på något annat sätt framgår att de avtalsslutande staterna avsett att schablonintäkten ska omfattas av avtalet. HFD konstaterar slutligen att schablonintäkten därmed inte kan anses vara en inkomst i den mening som avses i artikel 22. Skatteavtalet begränsar därmed inte Sveriges rätt att beskatta schablonintäkterna.

Kommentar

Högsta förvaltningsdomstolens dom ersätter Skatteverkets ställningstagande Tillämpning av skatteavtal på schablonintäkt på uppskovsbelopp, 2007-12-20, dnr 131 745783-07/111.