Områden: Skattebetalning & borgenärsarbete

Dnr: 131 365465-14/111

Hovrättens för Övre Norrland beslut 2006-02-14  i mål Ö 929-05

SAKEN

Staten ansökte att ett engelskt bolag (Batteriservice & Transport Limited) skulle försättas i konkurs p.g.a. obetalda skatter. Staten åberopade att bolaget bedrev verksamhet från ett driftställe i Umeå och att verksamheten leddes av en i Umeå bosatt man.

Tingsrätten försatte bolaget i konkurs (huvudinsolvensförfarande).

Bolaget överklagade konkursbeslutet och hävdade att svensk domstol inte hade rätt att ta upp ansökan till prövning. Bolaget åberopade att det hade sitt säte i England och att det inte hade haft sina huvudsakliga intressen i Sverige. Bolaget anförde vidare att verksamheten i Sverige hade avvecklats innan staten gett in sin konkursansökan. Bl.a. hade det svenska ombudet avregistrerats och hyresavtalet sagts upp. Vid tidpunkten för konkursansökan hade bolaget varken verksamhet eller driftställe i Sverige.

Hovrätten antecknade att bolaget var registrerat i Storbritannien varför det förelåg presumtion för att det även hade sina huvudsakliga intressen där. Hovrätten fann inga skäl att gå ifrån denna presumtion. Tingsrätten var därför enligt hovrätten inte behörig att inleda ett huvudinsolvensförfarande. För att inleda ett territoriellt begränsat förfarande krävs att det finns ett driftställe. Artikel 3.2 tolkades så att det inte räcker att gäldenären har haft ett driftställe, inte ens om sökande borgenärs fordran härstammar från detta driftställes verksamhet. För att ett territoriellt förfarande ska kunna inledas krävs att gäldenären har ett driftställe vid tiden för ansökan om inledande av insolvensförfarande. Eftersom det inte framkommit att bolaget hade något driftställe i Sverige när konkursansökan gavs in fann hovrätten att svensk domstol saknade behörighet. Hovrätten undanröjde konkursbeslutet och avvisade statens konkursansökan.

Skatteverket överklagade beslutet till Högsta domstolen. Något prövningstillstånd meddelades inte.

SKATTEVERKETS KOMMENTARER

Avgörandet talar för att en ansökan behöver ges in till domstolen innan verksamheten helt har avvecklats i Sverige. I ett senare avgörande från samma domstol den 5 november 2013 har dock en ansökan mot ett irländskt bolag som bedrivit verksamhet i Sverige genom en hos Bolagsverket registrerad filial ansetts kunna tas upp till prövning så länge filialen inte avregistrerats hos Bolagsverket (mål Ö 507-12).

LAGRUM

Art. 3.1 och 3.2  i rådets förordning (EG) av den 29 maj 2000 om insolvensförfaranden (EU:s insolvensförordning)