Områden: Skattebetalning & borgenärsarbete

Dnr: 131 365481-14/111

Svea hovrätts beslut 2003-05-30  i mål Ö 4105-03

SAKEN

Ett finländskt aktiebolag (OY) begärde sig i konkurs vid en svensk tingsrätt. Bolaget uppgav att det hade sina huvudsakliga intressen (Centre of Main Interests, COMI) i Sverige. Det bedrev ingen verksamhet i Finland . Det hade inga tillgångar eller skulder i Finland förutom en leasingavgift för en bil och medel på ett konto som tillhörde den svenska filialen. Bolaget hade varken besöksadress eller anställda i Finland. I Sverige bedrevs viss verksamhet även om den var under avveckling. Bolaget hade skulder i Sverige, bl.a. löner till tidigare anställda. Sedan tingsrätten avslagit bolagets konkursansökan konstaterade hovrätten att bolagets huvudsakliga intressen fanns i Sverige. Målet återförvisades därför till tingsrätten som därefter försatte bolaget i konkurs (ett huvudinsolvensförfarande).

SKATTEVERKETS KOMMENTARER

Beslutet ger exempel på omständigheter som en konkurssökande (borgenär eller gäldenär) kan åberopa när man vill inleda ett huvudinsolvensförfarande i Sverige beträffande ett bolag som har sitt säte i en annan stat.

Att notera är att en ansökan bör ges in innan verksamheten helt har avvecklats i Sverige. Jämför avgörande från hovrätten för Övre Norrland den 14 februari 2006 i mål Ö 929-05. I det avgörandet hade verksamheten helt avvecklats i Sverige innan ansökan om konkurs gavs in. Svensk domstol ansågs då inte behörig att pröva en konkursansökan. 

LAGRUM

Artikel 3.1 i rådets förordning (EG) nr 1346/2000 av den 29 maj 2000 om insolvensförfarande (EU:s insolvensförordning).