Områden: Skattebetalning & borgenärsarbete

Dnr: 131 628493-14/111

Hovrättens över Skåne och Blekinge beslut 2003-10-22 i mål Ö 2325-03

SAKEN

En gäldenär, som försatts i konkurs enligt presumtionsregeln i 2 kap. 8 § konkurslagen, hade överklagat konkursbeslutet och åberopade bl.a. att han begärt anstånd med betalning av skatten. Skattemyndigheten och länsrätten hade vägrat anstånd men kammarrätten hade meddelat prövningstillstånd i fråga om anstånd med betalning.

Hovrätten ansåg att den omständigheten att kammarrätten meddelat prövningstillstånd innebar en klart beaktansvärd möjlighet för att kammarrätten även skulle bevilja anstånd med betalning. Mot den bakgrunden ansåg hovrätten inte att utmätningsförsöket gav en så tillförlitlig bild av gäldenärens betalningsförmåga att insolvenspresumtionen i 2 kap. 8 § konkurslagen var tillämplig. I avsaknad på annan utredning om gäldenärens obestånd upphävdes konkursbeslutet.

Staten överklagade hovrättens beslut. HD meddelade dock inte prövningstillstånd.

SKATTEVERKETS KOMMENTARER

Beslutet är ytterligare ett exempel på när domstolarna frånkänner ett misslyckat utmätningsförsök presumtionsverkan enligt 2 kap. 8 § konkurslagen (jfr NJA 2002 s. 463). Är den skattefordran som ligger till grund för konkursansökan föremål för överklagande kan Skatteverket i vissa situationer tvingas argumentera för dels fordrans riktighet i sak dels gäldenärens obestånd utan tillämpning av någon presumtionsregel. Avgörandet är diskutabelt och innebär en betydande utvidgning av principerna som knäsattes i NJA 2002 s. 463.

LAGRUM

2 kap.8 § konkurslagen (1987:682)