Områden: Skattebetalning & borgenärsarbete

Dnr: 131 628531-14/111

Hovrättens för Västra Sverige beslut 2005-04-12 i mål Ö 5008-04

SAKEN

Gäldenären överklagade konkursbeslutet och anförde att statens konkursansökningsfordran var felaktig. Eftersom skattefordringarna var föremål för rättslig prövning kunde inte heller presumtionsregeln i 2 kap. 8 § konkurslagen tillämpas. Vidare var den av KFM upprättade utredningsrapporten behäftad med sådana brister att den inte kunde tillmätas presumtionsverkan. Bl.a. hade KFM inte beaktat att han hade utmätningsbara tillgångar i Sverige i form av fordringar, bankmedel och aktier. Inte heller hade KFM undersökt huruvida han hade tillgångar utomlands.

Hovrätten bedömde det som osannolikt att gäldenären vid den slutliga prövningen av skattskyldigheten skulle ha sådan framgång att det fanns skäl att frånkänna utredningsrapporten presumtionsverkan. Inte heller i övrigt fanns det skäl att underkänna utredningsrapporten. Hovrätten avslog överklagandet.

SKATTEVERKETS KOMMENTARER

Trots hovrättens kortfattade motivering kan dra den slutsatsen att hovrätten har gjort en materiell prövning huruvida utredningsrapporten har varit bristfällig eller inte. I detta mål ansågs utredningsrapporten ha presumtionsverkan. Det får anses vara oklart om frågan huruvida en utredningsrapport är bristfällig eller inte kan prövas i ett konkursmål. Som borgenär bör man i vart fall vara beredd att bemöta ev. invändningar om att en åberopad utredningsrapport är bristfällig.

LAGRUM

2 kap.8 § konkurslagen (1987:682)