Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Datum: 2008-06-19

Dnr: 131 380744-08/111

1       Sammanfattning

Kooperativa föreningars överlåtelser av varor och tjänster till medlemmar för pris understigande marknadspriset föranleder uttagsbeskattning hos föreningen.

2       Bakgrund och frågeställning

Fråga har uppkommit om kooperativa föreningars tillhandahållande av varor och tjänster till medlemmar för ett pris som understiger marknadspriset ska föranleda uttagsbeskattning hos föreningen. Frågeställningen kan illustreras med följande exempel:

En kooperativ vindkraftförening har förvärvat ett vindkraftverk och avser att tillhandahålla el till sina medlemmar till självkostnadspris vilket understiger marknadspriset. Föranleder underpriset några inkomstskattekonsekvenser för föreningen?

3       Gällande rätt m.m.

I 22 kap. 3 § IL anges att med uttag avses att den skattskyldige överlåter en tillgång mot en ersättning som understiger marknadsvärdet utan att detta är affärsmässigt motiverat. Av 4 § framgår att motsvarande gäller för uttag av tjänst om värdet av tjänsten är mer än ringa. I 7 § anges att uttag av en tillgång eller en tjänst ska behandlas som om den avyttras mot en ersättning som motsvarar marknadsvärdet.

I 39 kap. 22 § IL första stycket finns bestämmelser som innebär att utdelning från kooperativ förening i form av rabatt i förhållande till gjorda köp ska dras av. Genom lagstiftning som infördes med verkan från och med 1 januari 1999 har dock införts en begränsning i denna avdragsrätt (39 kap. 22 § andra stycket IL).

Det kan också noteras att utdelning från en ekonomisk förening som utgår i förhållande till gjorda inköp är skattefri för mottagaren till den del den innebär en besparing av mottagarens levnadskostnader (42 kap. 14 § IL). Någon begränsning av denna skattefrihet föreligger inte.

4       Skatteverkets bedömning

Av 22 kap. 3 och 4 §§ IL framgår att uttagsbeskattning ska ske i de fall en skattskyldig överlåter en vara eller tjänst för ett pris som understiger marknadspriset om affärsmässiga skäl inte kan åberopas för denna prissättning. Sådana skäl kan inte anses föreligga i de här aktuella fallen. Prissättningen är istället en följd av den intressegemenskap som föreligger mellan föreningen och dess medlemmar. Inte heller är de undantag från uttagsbeskattning som anges i 22 kap. 9-13 §§ IL eller i 23 kap. IL tillämpliga i dessa fall. Uttagsbeskattning ska således ske.

Den rabatt som medlemmarna i föreningen erhåller genom prissättningen i här aktuella fall är att hänföra till utdelning från föreningen, s.k. kooperativ utdelning (jfr 42 kap. 14 § IL). Sådan kooperativ utdelning kan  i viss utsträckning dras av hos föreningen, varför effekten av en uttagsbeskattning reduceras. Eftersom avdragsrätten för kooperativ utdelning är begränsad (39 kap. 22 § andra stycket IL) kan uttagsbeskattningen i vissa fall dock komma att medföra reella beskattningskonsekvenser för föreningen.