Områden: Inkomstskatt (Kapital)

Dnr: 3154-3155-12

Kammarrättens i Jönköping dom 2013-01-23, mål nr 3154-3155-12

Kammarrätten anser inte att det framstår som sannolikt att X under sin korta innehavstid har varit medlem i bostadsrättsföreningen, vilket är en förutsättning för att bostadsrätten ska få utövas. Om bostadsrätten inte får utövas kan någon nyttjanderätt till lägenheten inte föreligga. X anses därför inte vara skattskyldig för kapitalvinst vid försäljningen. Skatteverket delar dock inte rättens bedömning.

Omständigheterna i målet

Modern till X har till X och hennes syskon genom gåva den 22 mars 2010 överlåtit andel i svensk bostadsrätt. X och ett av hennes syskon har den 23 mars 2010 överlåtit sina andelar i bostadsrätten till ett annat syskon. X ägde således sin andel under ett dygn. X gjorde gällande att hon inte hade någon nyttjanderätt till bostadsrätten. Hon menade att detta var en förutsättning för att hon skulle vara skattskyldig för vinsten på bostadsrätten. Bostadsrättsföreningen lämnade en kontrolluppgift på försäljningen som X gjort. Skatteverket ansåg att X skulle beskattas för avyttringen.

Kammarrätten anser dock att det varken av handlingar eller av utredningen i övrigt framstår som sannolikt att X under sin korta innehavstid har varit medlem i bostadsrättsföreningen, vilket är en förutsättning för att bostadsrätten ska få utövas. Om bostadsrätten inte får utövas kan någon nyttjanderätt till lägenheten inte föreligga. X anses därför inte vara skattskyldig för kapitalvinst vid försäljningen.

Kommentar

Skatteverket delar inte den bedömning som Kammarrätten kommit fram till.

En begränsat skattskyldigs avyttring av privatbostadsrätt regleras i 3 kap. 18 § 11 inkomstskattelagen (1999:1229), IL. Regleringen återfanns dessförinnan i 53 § 1 mom. kommunalskattelagen (1928:370), KL, samt 35 § 3 a mom. KL.

I samband med att reglerna infördes i KL uttalades att realisationsvinster på bostadsrätter ska beskattas oavsett innehavstidens längd. När det gällde fysiska personers avyttring av bostadsrätter föreslogs att skattskyldigheten för realisationsvinster vid avyttring av bostadsrätter skulle omfatta även utomlands bosatta fysiska personer. Det framgår även av förarbetena att frågor om utvidgning av den svenska beskattningsrätten aktualiserats i olika sammanhang. Såväl i intern lagstiftning som vid förhandlingar om dubbelbeskattningsavtal  var det en strävan att i högre grad än tidigare säkerställa svensk beskattning av vinster som kunde hänföras till avyttring av egendom med anknytning till Sverige samt att ”Mot den nu angivna bakgrunden och med hänsyn till bostadsrätternas anknytning till fastigheter i Sverige talar...övervägande skäl för att för en utvidgning av de svenska skattskyldighetsreglerna”. Av specialmotiveringen till 53 § 1 mom. KL framgår att ”Utomlands bosatta fysiska personer och utländska bolag blir enligt förslaget skattskyldiga för realisationsvinster på bostadsrätter som avser lägenheter i Sverige. Bestämmelserna om bostadsrätter togs därför in i KL efter förslag som återfinns i prop. 1983/84:67.

När IL infördes uttalades i förarbetena 1999/2000:2 s. 59 följande i författningskommentaren till 3 kap. 18 § 11 IL.

"Skattskyldighet för begränsat skattskyldigas kapitalvinster på bostadsrätter infördes i samband med att det infördes en evig kapitalvinstbeskattning på bostadsrätter (prop. 1983/84:67, bet. 1983/84:SkU13, SFS 1983:1043). Punkten omfattar såväl näringsbostadsrätter som privatbostadsrätter. Vad som menas med privatbostadsrätt och näringsbostadsrätt definieras i 2 kap. 18 och 19 §§."

Skatteverket anser mot bakgrund av ovanstående uttalanden i förarbetena att det avgörande för om avyttringen ska beskattas är om äganderätten till bostadsrätten i Sverige överlåtits. I vilken mån någon haft möjlighet att nyttja sin bostadsrätt på det sätt Kammarrätten menar påverkar inte om avyttringen ska beskattas eller inte.

Skatteverket noterar även att en begränsat skattskyldigs avyttring av andel i bostadsrättförening varit uppe till prövning i Högsta Förvaltningsdomstolen, se RÅ 1995 ref. 91. Här beskattades den fysiska personen, som var begränsat skattskyldig, för sin vinst vid försäljning av bostadsrätten en i Sverige. Högsta förvaltningsdomstolen har meddelat sin dom. Skatteverket har refererat och kommenterat den (dnr 131 13379-15/111).