Dnr: 4517-08

Vinst i pokerturnering ska beskattas hos den spelare som personligen deltar i turneringen

Kammarrättens i Stockholm dom den 11 november, mål nr 4517-08

Inkomsttaxering 2006 

X har deltagit i olika pokerturneringar i USA och inför varje turnering har X, tillsammans med andra spelare, avtalat att Y Ltd betalar anmälningsavgifter och övriga utgifter för att delta i spelet, mot att Y Ltd får 60 procent av eventuella vinster. 

Vinst vid pokerspel som anordnas utanför EES-området ska beskattas som vinst på utländskt lotteri enligt 42 kap. 25 § inkomstskattelagen. Frågan i målet gäller om X är skattskyldig för hela sin vinst eller endast för sin andel av vinsten enligt avtalet med Y Ltd. 

Kammarrätten gör följande bedömning 

"Kammarrätten ifrågasätter inte det muntliga avtal som X uppger att han och övriga spelare har träffat med Y Ltd. Även om avtalet i sig innebär att ett enkelt bolag civilrättsligt har kommit till stånd, är det X och de andra personerna som ingått avtalet som personligen deltagit i turneringarna. 

Avtalet innebär en överenskommelse om kostnaderna som spelarna har för att delta i pokerturneringarna. Varje spelare skulle bidra med ett belopp som satts i relation till vad var och en vann. Det enkla bolaget har således bildats för att hantera spelarnas kostnader. 

X:s bidrag enligt avtalet måste ses som en kostnad för spelvinsternas förvärvande. Enligt 42 kap. 25 § inkomstskattelagen (1999:1229),IL, får utgifter för att delta i kortspel inte dras av. X får därför inte dra av kostnaden för att delta i pokerturneringarna. 

Kammarrätten finner därför att X som ostridigt personligen har vunnit de aktuella beloppen och kvitterat pengarna ska ta upp dessa vinstbelopp som inkomst av kapital."

 

Kommentar:

Det är inte ovanligt att spelare ingår olika former av avtal, som syftar till att sprida risker och möjligheter av att delta i pokerturneringar. Skatteverket anser att domen får utvisa att avtal om fördelning av deltagaravgifter och eventuella vinster inte har någon betydelse för inkomstbeskattningen. Den spelare som faktiskt har deltagit i spelet är också ensam skattskyldig för de vinster som han/hon personligen har vunnit.

 

Skatteverkets dnr 460 80705-09/5481