Områden: Skattebetalning & borgenärsarbete

Datum: 2015-01-29

Dnr: 131 50824-15/111

Nytt: 2017-04-11

Detta ställningstagande upphör att gälla och ersätts av ställningstagandet Ränta vid utbetalning av kupongskatt, dnr 131 144988-17/111.

Nytt 2016-07-05:

Se rättsfallskommentaren till HFD:s dom den 23 juni 2016, mål nr 6273-14, dnr 131 309178-16/111. Genom HFD:s dom är ställningstagandet överspelat och inte längre gällande. Ställningstagandet kommer, inom kort tid, att ersättas.

1  Sammanfattning

Intäktsränta ska utgå på all kupongskatt som återbetalas oavsett återbetalningsorsak. Underlag för ränteberäkningen är det återbetalda beloppet.

När det gäller ärenden där kupongskatt ännu inte har återbetalats ska intäktsränta utgå från och med dagen efter den dag när ansökan om återbetalning av kupongskatt kom in till Skatteverket till och med dagen då skatten återbetalas. Intäktsränta ska utgå även i de fall där den utdelningsberättigade inte begär intäktsränta i ansökan om återbetalning av kupongskatt.

När det gäller redan avgjorda ärenden där kupongskatt har återbetalats och som inte har överklagats till domstol, ska intäktsränta utgå endast i de fall den utdelningsberättigade begär det. Beslut om intäktsränta får i brist på bestämmelser om ränta i kupongskattelagen (1970:624), KupL, anses vara ett allmänt förvaltningsbeslut och bör även kunna anses vara ett fördelsbeslut för den det berör. Omprövning av ett sådant beslut kan i vissa fall ske enligt 27 § förvaltningslagen (1986:223), FL, i enlighet med vad som framgår av nämnda lagrum. Intäktsränta ska utgå från dagen efter den dag då ansökan om återbetalning av kupongskatt kom in till Skatteverket till och med den dag räntan utbetalas.

Ränta ska beräknas i enlighet med de regler om grunder för ränteberäkningen som framgår av skatteförfarandelagen (2011:1244), SFL.

En begäran om intäktsränta av för mycket innehållen kupongskatt måste ha kommit in till Skatteverket senast vid utgången av femte kalenderåret efter utdelningstillfället.

Tiden för överklagande av beslut om återbetalning av kupongskatt är två månader. Samma tid ska gälla även för beslut om intäktsränta.

2  Frågeställning

Kammarrätten i Sundsvall har i sex domar beslutat att kupongskatt ska återbetalas (domar den 15 februari 2012 mål nr 27-10, den 8 november 2012 mål nr 2464-2466-11 och den 17 oktober 2014 mål nr 848-849-13). Skatten har återbetalats dels på grund av att tillämpningen av KupL strider mot EU-rätten (utländska investeringsfonder) och dels på grund av att KupL inte varit tillämplig i vissa delar (utländska kontraktsrättsliga fonder).

De berörda fonderna har därefter yrkat intäktsränta på grund av den felaktigt innehållna kupongskatten. Kammarrätten har funnit att EU-rätten medför att intäktsränta ska utgå på den återbetalda kupongskatten på grund av likvärdighetsprincipen, samt att ränta ska beräknas från och med dagen efter det datum då ansökan om återbetalning av skatten gjordes till dagen då den återbetalades (domar den 8 september 2014 mål nr 3523-3526-13 och den 17 oktober 2014 mål nr 848-849-13).

Fyra domar har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen. Något beslut i frågan om prövningstillstånd har ännu inte fattats av Högsta förvaltningsdomstolen.

Med anledning av domarna har följande frågor uppkommit.

Ska intäktsränta alltid utgå på kupongskatt som återbetalas trots att KupL saknar bestämmelser om ränta?

Behöver den utdelningsberättigade begära att intäktsränta ska utgå på den kupongskatt som återbetalas?

Vilken räntesats ska gälla för ränteberäkningen?

Vad gäller för avgjorda ärenden där kupongskatt redan har återbetalats?

När måste den utdelningsberättigade senast begära att intäktsränta ska utgå på redan återbetald kupongskatt?

Hur lång är överklagandetiden när det gäller beslut om intäktsränta till följd av för mycket inbetald kupongskatt?

3  Gällande rätt m.m.

Om kupongskatt har innehållits för någon som inte varit skattskyldig eller om kupongskatt har innehållits med högre belopp än vad som ska betalas enligt avtal för undvikande av dubbelbeskattning har den utdelningsberättigade rätt till återbetalning av vad som innehållits för mycket (27 § KupL). Ansökan om återbetalning ska ha kommit in till Skatteverket senast vid utgången av femte kalenderåret efter utdelningstillfället. KupL saknar bestämmelser om ränta.

Enligt EU-rätten ska varje medlemsstat ha en lagstiftning om återbetalning av skatt samt ränta och det ska framgå från vilken dag ränta ska utgå. Likvärdighetsprincipen innebär att en utländsk person inte får behandlas sämre än en inhemsk (C-397/98, C-410/98 Metallgesellschaft m.fl.).

I 65 kap. SFL finns bestämmelser om grunder för ränteberäkningen och om intäktsränta när inbetald skatt ska återbetalas. SFL gäller emellertid inte för skatt som tas ut enligt KupL (2 kap. 1 § SFL).

Av FL framgår att om en annan lag eller en förordning innehåller någon bestämmelse som avviker från FL, gäller den bestämmelsen (3 § FL). KupL saknar bestämmelser om omprövning av beslut. I 27 § första stycket FL framgår vilka förutsättningar som ska föreligga för att en myndighet ska vara skyldig att ändra sitt beslut. Det ska vara fråga om ett beslut som är uppenbart oriktigt på grund av nya omständigheter eller av någon annan anledning och en ändring av beslutet ska kunna ske snabbt och enkelt utan att det blir till nackdel för någon enskild part. Enligt andra stycket i bestämmelsen gäller dock inte skyldigheten om myndigheten har överlämnat handlingarna i ärendet till en högre instans eller om det i annat fall finns särskilda skäl mot att myndigheten ändrar beslutet.

Beslut enligt KupL får överklagas av den som beslutet rör och av allmänna ombudet. Ett överklagande av den som beslutet rör ska ha kommit in inom två månader från den dag då denne fick del av beslutet (29 § KupL).

4  Bedömning

De som är skattskyldiga för svensk kupongskatt är utdelningsberättigade fysiska personer som är begränsat skattskyldiga i Sverige, dödsbon efter sådana personer eller utländska juridiska personer. Eftersom KupL inte innehåller några regler om ränta behandlas dessa personer sämre än de som får återbetalning av annan skatt enligt SFL. Som framgår av frågeställningen har kammarrätten funnit att intäktsränta ska utgå på kupongskatt som återbetalas eftersom det annars strider mot EU-rätten. Skatteverket anser att detta ska gälla i samtliga fall när kupongskatt återbetalas oberoende av återbetalningsorsak. Intäktsränta ska utgå även om ränta inte begärs i ansökan om återbetalning av kupongskatt. Intäktsränta ska beräknas från och med dagen efter den dag när ansökan om återbetalning kom in till Skatteverket till och med den dag då skatten återbetalas. Detta ska gälla om inte Högsta förvaltningsdomstolen meddelar annat i dom.

När det gäller redan avgjorda ärenden där kupongskatt har återbetalats och som inte har överklagats till domstol, anser Skatteverket att intäktsränta ska utgå endast i de fall den utdelningsberättigade begär det. Skatteverket anses inte ha någon allmän skyldighet att t.ex. vid en praxisändring självt aktivt eftersöka beslut där en omprövning skulle vara påkallad (se Almgren & Leidhammar, Skatteförfarandelagen, 1 september 2014 Zeteo, kommentaren till 66 kap. 2 § under rubriken Första stycket). Beslut om att intäktsränta ska utgå ska, i brist på bestämmelser om ränta i KupL, anses vara ett allmänt förvaltningsbeslut och bör även kunna anses vara ett fördelsbeslut för den det berör. Omprövning av ett sådant beslut kan i vissa fall ske enligt 27 § FL i enlighet med vad som framgår av nämnda lagrum. Intäktsränta ska utgå från dagen efter den dag då ansökan kom in till Skatteverket till och med den dag räntan utbetalas.

Likvärdighetsprincipen innebär att en utländsk medborgare inte får behandlas sämre än en inhemsk medborgare. Skatteverket anser därför att de regler om grunder för ränteberäkningen som framgår av 65 kap. 2-4 §§ SFL ska gälla även vid beräkning av intäktsränta till följd av återbetald kupongskatt.

Eftersom det inte finns några regler om intäktsränta på kupongskatt finns heller inga regler om när en begäran om ränta på återbetald kupongskatt ska ha kommit in till Skatteverket. Av 27 § KupL framgår att ansökan om återbetalning av kupongskatt ska göras hos Skatteverket senast vid utgången av femte kalenderåret efter utdelningstillfället. Skatteverket anser att samma tidsgräns ska gälla för en begäran om ränta till följd av för mycket innehållen kupongskatt.

Tiden för överklagande av beslut om återbetalning av kupongskatt är två månader från den dag den utdelningsberättigade fick del av beslutet (29 § KupL). Mot bakgrund av att det inte finns någon lagreglering om överklagandetid för ränta i KupL anser Skatteverket att, med hänsyn till praktiska hanteringsmässiga skäl och för att underlätta för den det berör, att samma överklagandetid ska gälla för beslut om ränta som för beslut om återbetalning.