Ärende behandlat vid Riksskatteverkets rättsfallsseminarium den 18 november 2003.

Byte av komplementär i kommanditbolag

Enbart omständigheten att ansvaret för bolagets förpliktelser ändrades genom att komplementär övergick till att bli kommanditdelägare och kommanditdelägare övergick till att bli komplementär ansågs inte innebära att någon avyttring skulle anses ha skett

Inkomstskatt taxeringsåret 2004-2006

Bolagsmän i ett kommanditbolag var förutom A, hans hustru och ett aktiebolag i vilket makarna tillsammans med närstående ägde samtliga aktier. A var komplementär medan övriga bolagsmän var kommanditdelägare. Enligt bolagsavtalet skulle resultatfördelning ske i förhållande till bolagsmännens andelar eller på annat sätt om samtliga bolagsmän var ense därom. Med stöd härav hade bolagsmännen kommit överens om att om vinst uppkom skulle hela vinsten tillfalla A efter det att övriga bolagsmän fått 25 000 kr vardera.

Man avsåg nu att ändra bolagsavtalet så att aktiebolaget skulle vara komplementär medan A i stället skulle övergå till att bli kommanditdelägare. I fråga om redan ingångna förpliktelser skulle både A och aktiebolaget svara fullt ut. Som förutsättning gavs även att ansvarsförändringen i kommanditbolaget inte skulle leda till någon förändring av bolagsavtalet avseende kapitalandel eller förlustfördelning och att gällande överenskommelse om vinstfördelning skulle bestå.

Mot bakgrund härav ansåg SRN att ansvarsförändringen i kommanditbolaget inte innebar någon avyttring som skulle föranleda kapitalvinstbeskattning.

Kommentar:

Förhandsbeskedet överensstämmer med RSV:s uppfattning och överklagas inte.