Områden: Punktskatter och trafikskatter

Löpnr: RSFS 1996:8

beslutade den 3 maj 1996.

Dessa föreskrifter har ändrats genom RSFS 1999:29 och upphävts genom SKVFS 2019:8.

Riksskatteverket föreskriver med stöd av 2 kap. 8 § första stycket lagen (1994:1776) om skatt på energi och 5 § 1 förordningen (1994:1784) om skatt på energi följande.

Tillsättning av märkämnen

1 §. En automatisk injiceringsutrustning som kontinuerligt registrerar tillsatsvolymen och blandningsförhållandet skall användas vid tillsättning av märkämnen. Vid felfunktion skall leveransen avbrytas och felorsaken registreras.

I stället för att sätta till märkämnen med hjälp av en automatisk injiceringsutrustning får märkämnen sättas till i en lagringscistern genom ett manuellt förfarande. Därvid skall åtgärder vidtas för att säkerställa att märkämnena fördelas jämnt i cisternen. Tillsatsvolymen, blandningsförhållandet och eventuell tidigare halt av märkämnen i de lagrade oljeprodukterna skall registreras.

2 §. Vid märkning skall kontroll av att kraven enligt 4 § förordningen (1994:1784) om skatt på energi fortlöpande uppfylls ske genom provtagning och analys med högst en månads mellanrum. Kravet på föreskriven halt av märkämnen skall uppfyllas med en statistisk signifikans på 95 procent.

Den automatiska utrustningen skall kalibreras och skötas i enlighet med leverantörens anvisningar eller, om leverantören inte utfärdat anvisningar i enlighet med tillverkarens anvisningar. Alla kalibreringar och underhållsåtgärder skall registreras.

3 §. En person och en ersättare för denne skall utses att svara för tillsyn av systemet för tillsättning av märkämnen.

Underlag för kontroll

4 §. För sådana oljeprodukter som avses i lagen (1994:1776) om skatt på energi skall upplagshavaren registrera följande,

  1. vilka märkämnen som har använts och halten av dessa i koncentratet,
  2. summan för varje dag och kalendermånad av den förbrukade volymen märkämneskoncentrat,
  3. summan för varje dag och kalendermånad av mottagna volymer oljeprodukter, och
  4. summan för varje dag och kalendermånad av uttagna volymer oljeprodukter.

Summan enligt första stycket 3 och 4 skall beräknas särskilt för varje kvalitet.

Mängden märkämnen som har förbrukats skall kalendermånadsvis stämmas av mot den mängd oljeprodukter som har varit försedd med märkämnen.

5 §. Uttag från skatteupplag skall kunna härledas till den fakturering eller annan registrering som har skett med anledning av uttaget från skatteupplaget. Vem som har gjort uttaget, volym, kvalitet och dag skall registreras.

6 §. Analysresultat enligt 2 § , uppgift om utsedda personer enligt 3 § och andra uppgifter som skall registreras enligt dessa föreskrifter skall bevaras under sju år efter utgången av det kalenderår under vilket beskattningsåret har gått till ända.

___________

Dessa föreskrifter träder i kraft två veckor efter det att föreskrifterna enligt uppgift på dem kom ut från trycket. Genom föreskrifterna upphävs Riksskatteverkets föreskrifter (RSFS 1993:4) om märkning av vissa oljeprodukter enligt 2 § lagen (1992:1438) om dieseloljeskatt och användning av vissa oljeprodukter.