Områden: Inkomstskatt (Näringsverksamhet)

Datum: 2009-04-14

Dnr: 131 352291-09/111

1    Sammanfattning

Vid resor i näringsverksamheten som är förenade med övernattning utanför den vanliga verksamhetsorten medges avdrag för ökade levnadskostnader. När arbetet utanför den vanliga verksamhetsorten varit förlagt till samma ort under mer än tre månader i en följd medges avdrag med faktiska merutgifter eller i vissa fall enligt schablon.

Om faktiska merutgifter för måltider och småutgifter inte kan visas, medges avdrag med 30 procent av maximibeloppet per dag om arbetsorten ligger i Sverige och med 30 procent av normalbeloppet per dag om arbetsorten ligger utomlands.

Om utgifter för logi inte tillförlitligen kan beräknas på grund av att en privat tillgång används för övernattning, såsom husvagn, husbil eller båt, medges avdrag enligt schablon. Denna är ett halvt maximibelopp per natt om arbetsorten ligger i Sverige och ett halvt normalbelopp per natt om arbetsorten ligger utomlands.

2    Bakgrund och frågeställning

Fråga har uppkommit hur stort avdrag enskild näringsidkare resp. fysisk person som är delägare i handelsbolag kan erhålla för ökade levnadskostnader vid resor i näringsverksamheten när arbetet varit förlagt utanför den vanliga verksamhetsorten under mer än tre månader i en följd och de faktiska merutgifterna inte kan visas.

3    Gällande rätt m.m.

I 16 kap.28 a§ inkomstskattelagen (1999:1229), IL, regleras avdrag för ökade levnadskostnader vid resor i näringsverksamheten som är förenade med övernattning utanför den vanliga verksamhetsorten. Där hänvisas till vissa bestämmelser i 12 kap. IL, bl.a. vad som avses med vanlig verksamhetsort och tjänsteställe.

När arbetet utanför den vanliga verksamhetsorten varit förlagt till samma ort under mer än tre månader i en följd medges avdrag enligt allmänna regler i inkomstslaget näringsverksamhet, dvs. med faktiska merutgifter.

En resa i näringsverksamheten anses pågå i en följd om den inte bryts av uppehåll som beror på att arbetet förläggs till en annan ort under minst fyra veckor.

Enligt 12 kap. 7 § IL avses med vanlig verksamhetsort ett område inom 50 kilometer från den skattskyldiges tjänsteställe. Som vanlig verksamhetsort behandlas också ett område inom 50 kilometer från den skattskyldiges bostad.

Enligt 12 kap. 8 § första och andra styckena IL är tjänstestället den plats där den skattskyldige utför huvuddelen av sitt arbete. Utförs detta under förflyttning eller på arbetsplatser som hela tiden växlar, anses i regel den plats där den skattskyldige hämtar och lämnar arbetsmaterial eller förbereder och avslutar sina arbetsuppgifter som tjänsteställe. Om arbetet pågår en begränsad tid på varje plats enligt vad som gäller för vissa arbeten inom byggnads- och anläggningsbranschen och liknande branscher, anses bostaden som tjänsteställe.

4    Skatteverkets bedömning

Vid resor i näringsverksamheten som är förenade med övernattning utanför den vanliga verksamhetsorten medges avdrag för ökade levnadskostnader. När arbetet utanför den vanliga verksamhetsorten varit förlagt till samma ort under mer än tre månader i en följd medges avdrag med faktiska merutgifter. Kan dessa merutgifter inte visas anser Skatteverket att jämförelse kan göras med vad som gäller för motsvarande avdrag för löntagare som inte fått traktamente. Avdrag för ökade utgifter för måltider och småutgifter kan därför medges med 30 procent av maximibeloppet per dag om arbetsorten ligger i Sverige och med 30 procent av normalbeloppet per dag om arbetsorten ligger utomlands.

Om utgifter för logi inte tillförlitligen kan beräknas på grund av att en privat tillgång används för övernattning, såsom husvagn, husbil eller båt, anser Skatteverket att avdrag ska kunna medges med ett schablonbelopp. En sådan schablon finns för löntagare. Den bör kunna tillämpas även i inkomstslaget näringsverksamhet i nu avsett fall. Avdrag för logi kan därför medges med ett halvt maximibelopp per natt om arbetsorten ligger i Sverige och ett halvt normalbelopp per natt om arbetsorten ligger utomlands.